Hart voor Israël – EO thema-avond op Nederland 1

Er bestaat vanouds een bijzondere band tussen het christendom en het joodse volk. Natuurlijk wordt er onder christenen verschillend gedacht over de politieke situatie, maar dat neemt niet weg dat er een diep beleefde, gezamenlijke verbondenheid is met Israël.

Omdat Jezus Christus een Jood was en geboren werd in Bethlehem, is er vanouds een bijzondere band tussen het christendom en het Joodse volk. Natuurlijk wordt er onder christenen verschillend gedacht over de politieke situatie, maar dat neemt niet weg dat er een diep beleefde, gezamenlijke verbondenheid is met Israël.Vandaar dat het land, dat verscheurd wordt door angst en geweld, op 21 december in de EO-schijnwerpers staat. Speciale uitzendingen van bestaande programma?s als Nederland Zingt en Knevel op Zaterdag en het programma Hart voor Israël brengen ons terug naar het land waar het 2000 jaar geleden allemaal begon.Hret volledige programma-overzicht van deze thema-avond:Als de bom barst: Metterdaad-documentaire over het medische centrum van de Israëlische organisatie Reoet in Tel Aviv. Hier krijgen lichamelijk en verstandelijk gehandicapten zorg en aandacht waardoor hun leven dragelijker wordt.17.40 uur, Ned 1Slapen met de vijand: Docudrama over de joodse Denny en de arabische Raji, gezworen vijanden die in een afkickcentrum op dezelfde kamer komen te slapen. De tegenstelling tussen deze twee mannen kon niet groter zijn; Raji leidt jongeren op om bommen te maken die gebruikt worden om aanslagen op Joden te plegen. Denny is een fanatieke jood, met een felle haat tegen de Arabieren. Vanwege hun drugsverslaving komen ze beiden in een afkickcentrum in Haifa terecht. Twee tegenpolen op één kamer.18.03 uur, Ned 1Nederland Zingt: Het koor- en samenzangprogramma Nederland Zingt staat in het teken van zowel advent als Israël. Er zijn opnames uit Israël te zien, er is een overdenking van ds. Arie van der Veer en er wordt aandacht besteed aan het EO-Metterdaadproject in Israël.19.05 uur, Ned 1Knevel op Zaterdag: Andries Knevel praat onder andere met de Israëlische ambassadeur Eitan Margalit.20.35 uur, Ned 1Hart voor Israël: Marion Lutke spreekt met drie Nederlandse mensen die in Israël werken en een passie hebben voor joodse mensen. Op een locatie met uitzicht op Jeruzalem praten zij onder andere over de vraag waarom zij in dit land wonen en wat Jeruzalem voor hen betekent.22.40 uur, Ned 1Metterdaad vraagt deze avond aandacht voor het hulpverleningsproject dat zij in Israël is gestart. Met de giften die binnenkomen op giro 300 300 worden door stichting Reoet (Reuth) rolstoelen aangeschaft voor onder meer mensen die invalide zijn geraakt door een terroristische aanslag.Bekijk hier een filmpje van het tehuis waarvoor Metterdaad geld inzamelt en de filmpjes van de Nederlanders Peter Spaander, Riki Neeb en Marike Veldman die in Israël wonen en werken.In een discussie-forum deden EO’ers Arie van der Veer, Steven Emmens, André Diepenbroek en Tijs van den Brink de aftrap.