Voortgang overleg JMW-Wezenorganisaties

Het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) en de Stichting (Israël) Nederlands-Joodse Oorlogswezen in Israël (SINJOI) voeren als belangenbehartigers van de Joodse oorlogswezen in Nederland en Israël geregeld overleg met Joods Maatschappelijk Werk (JMW) en het Samenwerkingsverband-JMW.

Eerder is uit dit overleg een gezamenlijke opdracht voortgekomen voor een onafhankelijk algemeen onderzoek naar het beheer van vermogens van Joodse oorlogswezen door Joodse voogdij-instellingen, verbonden in de Gefusioneerde Joodse Instellingen voor Kinderbescherming (‘de Fusie’). Inmiddels is de onafhankelijke Begeleidingsgroep van dit onderzoek, samen met de onderzoekers, zijn werkzaamheden begonnen.

Project Informatie Joodse Oorlogswezen van JMW
In het overleg tussen VBV/SINJOI en JMW/Samenwerkingsverband is herhaaldelijk gesproken over het door JMW uitgevoerde Project Informatie Joodse Oorlogswezen (PIJO). Via dit project biedt JMW Joodse oorlogswezen die onder voogdij stonden van ‘de Fusie’ de gelegenheid om financiële informatie op te vragen. Hoewel, zoals bekend, de financiële dossiers vernietigd zijn, kan in een aantal gevallen, op basis van informatie uit het sociale dossier alsmede uit informatie vanuit andere archieven, een reconstructie van het vermogen worden gemaakt. Indien de informatievrager van mening is dat er onjuiste handelingen zijn verricht met gelden die hem/haar toekwamen, kunnen claims worden ingediend bij het bestuur van de stichting Samenwerkingsverband-JMW (de beheerder van vermogens van de voormalige Joodse voogdijorganisaties). Indien de claim door het bestuur van de stichting Samenwerkingsverband-JMW wordt afgewezen bestaat de mogelijkheid om in beroep te gaan bij een onafhankelijke Beroepscommissie. VBV/SINJOI hadden met name vraagtekens bij het feit dat JMW/Samenwerkingsverband de werkzaamheden in het kader van de informatieverschaffing en claimbehandeling zelf uitvoert. JMW/Samenwerkingsverband daarentegen ziet het, als opvolger resp. beheerder van het vermogen van Le’Ezrath ha-Jeled, als zijn plicht deze informatie te verschaffen en heeft dit soort informatieverschaffing en claimbehandeling (waaronder JOKOS en LIRO) al vele jaren verzorgd.

Onderzoekscommissie VBV/SINJOI
In overleg tussen VBV/SINJOI en JMW is besloten dat een onderzoekscommissie vanuit VBV/SINJOI een uitgebreid onderzoek zou verrichten naar het beheer van de sociale dossiers van Le’Ezrath ha-Jeled, alsmede naar de werkzaamheden die in het kader van de informatieverschaffing/ claimbehandeling door JMW worden verricht.
De onderzoekscommissie heeft gesproken met de algemeen directeur van JMW en diverse bij de uitvoering van werkzaamheden betrokken medewerkers en heeft stukken, richtlijnen etc. bestudeerd. Daarnaast heeft de commissie een bezoek gebracht aan het Gemeentearchief Amsterdam waar de betreffende dossiers in bewaring zijn en gesproken met de voor de archieven van JMW verantwoordelijke medewerkers.

Bevindingen
De Commissie heeft geen reden ervan uit te gaan dat in de afgelopen jaren uit de Le’Ezrath ha-Jeled-dossiers stukken zijn vernietigd. De belangrijkste bevinding van de commissie is echter dat JMW de sociale dossiers van Le’Ezrath ha-Jeled om reden van veiligheid en zorgvuldigheid in 1986 heeft verfilmd. Exemplaren van deze film zijn ondergebracht zowel bij JMW als bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Deze bevinding betekent dat er een objectieve controle kan plaatsvinden op de stukken die op dit moment in de dossiers aanwezig zijn. De commissie is tot de volgende conclusies gekomen:

Advertentie (4)