Joodse jongeren met stenen bekogeld

Een groep joodse chassidische jongeren tussen 13 en 15 jaar is vorige week donderdag tijdens een bezoek aan de Belgische stad Beringen-Mijn bekogeld met stenen.

Het groepje jongens ging voor een bezoek naar Beringen. Toen ze daar aankwamen, werden ze bekogeld door Turkse jongeren uit die stad. Ook riepen zij antisemitische leuzen. De ruiten van de herberg waar de joodse jongeren sliepen, werden gedeeltelijk ingegooid. Tien Turkse jongeren zijn aangehouden, van wie zes minderjarigen en vier meederjarigen. Zij moeten een schadevergoeding betalen, hun verontschuldigingen aanbieden aan de desbetreffende studenten, en dertig uur gemeenschapdienst uitvoeren.

Het forum der joodse organisaties laat weten zeer geschokt te zijn door de gebeurtenis. Zij eist drastische maatregelen van de Belgische regering. Ook is het forum verontwaardigd dat de politie de veiligheid van de chassidische jongens niet kon garanderen en hen donderdagnacht terug naar huis zond. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) overweegt een klacht. Directeur Jozef Dewitte: “Uiteraard overwegen we om een klacht in te dienen, maar eerst moeten we over alle informatie beschikken.” Vandaag zit het CGKR en het forum met elkaar om de tafel. VLD-kamerlid Claude Marinower diende een parlementaire vraag in aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. De stad Beringen heeft haar excuses aangeboden aan de joodse gemeenschap.

Ook een zevental verenigingen uit Beringen, vertegenwoordigd in de vzw Turkse Unie van België, nemen de zaak hoog op. “We gaan stappen ondernemen om dingen recht te zetten,” zegt secretaris Ahmet Arkan van de vzw Turkse Unie. “ We betreuren de feiten en zijn sterk gekant tegen de houding van de Turkse jongeren. De feiten stroken niet met onze integratiegedachten. Het is gebeurd, maar mag zich zeker niet herhalen. Ook zullen we samen een brief opstellen en overhandigen aan de orthodoxe joodse jongeren om verontschuldigen aan te bieden.” De Unie kondigde ook aan het incident te zullen bespreken tijdens de vrijdagavonddienst in de moskee.

Advertentie (4)