Israëlisch parlement stemt vanmiddag over begroting

Zowel de Arbeiderspartij, de grootste in de regering van nationale eenheid als Ariel Sharon’s eigen Likoed hebben verzocht de stemming uit te stellen, in de hoop de dreigende regeringscrisis af te wenden.

De begroting voor 2003 ligt zwaar onder vuur. Heet hangijzer is met name het bedrag dat daarin voor joodse kolonisten in de Palestijnse gebieden uitgetrokken.Ruim 150 miljoen euro zou gebruikt moeten worden voor nieuwe banen en de zorg voor mensen die beneden het bestaansminimum leven.De leider van de Arbeidspartij Minister Ben Eliezer van Defensie herhaalde hedenochtend met klem dat hij de regering-Sharon zal verlaten als niet voor de stemming aan de eis van zijn partij tegemoet is gekomen.Vooruitlopend op een mogelijke kabinetscrisis is Sahron al druk doende een nieuwe reechts-ultrarechtse regering te vormen.Overigens bleek uit een zeer recente peiling dat de Likoed-partij 29 zetels in de Knesset zou kunnen bezetten indien er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Advertentie (4)