Lesbische chazan aangesteld in Berlijn

De in Amsterdam geboren Jalda Rebling (56), een vrouw die openlijk uitkomt voor haar relatie met een vrouw, is in Berlijn aangesteld als Chazan. Rebling was al enkele jaren geleden ingewijd als rabbijn.

‘Toen mijn zoon bar mitzwah werd, kreeg hij van twee moeders de Torah uitgereikt’, aldus Jalda Rebling, die samenleeft met kunstenares Anna Adam. Rebling is al jaren actief in de Oranienburgerstrasse Synagoge.

Haar vader, de Duitse Eberhard Rebling, vluchtte voor de oorlog naar Nederland waar hij trouwde met Rebekka Brilleslijper, een bekende zangeres van Jiddische liederen. Ze overleefden de holocaust en keerden met de pasgeboren Jalda terug naar Duitsland. Zij nam later net als haar moeder albums op Joodse liederen en raakte in de jaren ’90 steeds meer betrokken bij de Jewish Renewal Movement, een beweging die streeft naar gelijkheid binnen het Jodendom.

Rebling zei na afloop van haar inwijdingsceremonie tot chazan dat ze ‘had gevlogen op de vleugels van de Shechina’. “Ik droom van vele Joodse gemeenschappen, niet alleen in Duitsland maar overal in Europa. We moeten zoeken naar manieren om ook de mensen te dienen die niet als een traditionele familie leven.”

Bron: JTA

Advertentie (4)