Opperbevelhebber Chalutz treedt af

Dan Chalutz, opperbevelhebber van het Israëlische leger, heeft vandaag zijn aftreden aangekondigd. De door de regering aangestelde Winograd Commissie legde de verantwoordelijkheid voor het falen van de Libanon oorlog bij hem. De roep om het aftreden van ook premier Olmert en minister van Defensie Peretz klinkt.

Meerdere hooggeplaatste officieren hebben getuigd dat het Israëlische leger te snel ten strijde is getrokken, zonder goede voorbereiding en zonder een plan voor terugtrekking.

Politici van uiteenlopende stromingen hebben benadrukt dat Chalutz’ aftreden onvermijdelijk was, maar dat de regering evenzeer blaam treft. Zahava Gal-On van de linkse Meretz partij zei: "Ook de regering, die de onverantwoordelijke beslissing nam de oorlog aan te gaan, moet opstappen." Gideon Sa’ar van de rechtse Likud en Effi Eitam van de nationalistisch-religieuze Nationale Unie legden de verantwoordelijkheid voor het falen van de oorlog eveneens bij de regering. De Winograd Commissie onderzoekt momenteel nog de rol van Olmert en Peretz.

De Libanon oorlog van afgelopen zomer brak uit toen de militante Hezbollah twee Israëlische soldaten ontvoerde. Na weken van felle strijd waarbij ruim duizend Libanese en ruim honderd Israëlische burgers omkwamen, kwam een staakt-het-vuren tot stand. De soldaten zijn nog altijd niet terecht. Hezbollah heeft al verklaard het aftreden van Chalutz te zien als een overwinning op Israël.

Bron: Haaretz

Zie ook NRC