Persbericht: Voldoening en bezorgdheid bij joodse gemeenschap in België

Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de deportatie van de joden uit België heeft de Belgische premier Guy Verhofstadt deelgenomen op zondag 6 oktober 2002 aan de jaarlijkse bedevaart aan de voormalige Dossin-Kazerne te Mechelen, die in de nazitijd het doorvoerkamp naar Auschwitz was.

De joodse gemeenschap van België is van mening dat deze verklaring door de Regering een belangrijke stap vormt in de zoektocht naar de geschiedkundige waarheid en gerechtigheid.Niettemin, de totale afwezigheid van een verwijzing naar diegenen die, sinds zestig jaar, gediscrimineerd worden als slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog, roept enige bitterheid op, zoniet ongerustheid binnen de joodse gemeenschap.Inderdaad, tot op heden heeft België geen enkele hoedanigheid, status of rechten erkend, noch aan hen die gedeporteerd werden enkel en alleen omdat zij jood waren, noch aan hen die als kind of als volwassene hebben moeten onderduiken om aan de "Endlösung" te kunnen ontsnappen, noch aan hen die bij de bevrijding als wees achterbleven omdat één of beide ouders waren omgekomen bij de shoah.De joodse gemeenschap van België vraagt de toepassing van het principe van de gelijke rechten tussen oorlogsslachtoffers en hoopt dat de Regering en het Parlement het ten harte zullen nemen om deze ongelijkheid zo spoedig mogelijk weg te werken.

Advertentie (4)