Ally Derks ontvangt Lifetime Achievement Award in Israël

IDFA directeur Ally Derks ontvangt een Lifetime Achievement Award voor de belangrijke rol die ze heeft gespeeld bij de ontwikkeling en waardering van het documentaire genre wereldwijd. Derks krijgt de prijs uit handen van de ambassadeur van de Europese Commissie in Israël tijdens de opening vanavond van het documentairefestival Docaviv, dat plaatsvindt van 15 tot en met 24 maart in Tel Aviv.

Aanleiding voor de organisatie van Docaviv om Ally Derks deze bijzondere onderscheiding te geven is het twintigjarig bestaan van IDFA dit jaar. De organisatie van Docaviv prijst Derks voor haar grote invloed op de documentaire en noemt haar een rolmodel en inspiratiebron  voor vele festivals over de hele wereld.

In 1988 startte Derks het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) als opvolger van het educatieve filmfestival Festikon. Belangrijk doel van IDFA was het opnieuw onder de aandacht brengen van de internationale, creatieve documentaire. In de afgelopen twintig jaar  is het festival  uitgegroeid van een bescheiden  evenement  met 3.000 bezoekers tot het grootste documentaire instituut ter wereld. Het festival heeft over de hele wereld navolging gekregen in soortgelijke festivals in onder meer Praag en Toronto.

In het kader van het twintigjarig bestaan heeft IDFA een speciaal Best of IDFA programma op een aantal festivals, waaronder Yunfest in China en het Adelaide Filmfestival in Australië. Ook tijdens Docaviv is een selectie te zien van films die in de afgelopen jaren furore hebben gemaakt tijdens IDFA. In Tel Aviv worden Belovy (Rusland, 1993) van Victor Kossakovsky, Capturing the Friedmans (VS, 2003) van Andrew Jarecki, Gimme Shelter (VS, 1969) van Albert en David Maysles, O Amor Natural (Nederland, 1996) van Heddy Honigmann en Tanjuska and the 7 Devils (Finland, 1993) van Pirjo Honkasalo vertoond.

Naast dit speciale IDFA programma geeft Ally Derks op 19 maart een masterclass in Docaviv, waarin ze ingaat op haar kijk op de documentaire wereldwijd.  Docaviv is een jaarlijks terugkerend documentairefestival. Op 20 maart worden de winnaars bekendgemaakt van de drie competitieprogramma’s  van dit festival; Docaviv duurt tot 24 maart.

Zie voor meer informatie: www.docaviv.co.il

Advertentie (4)