Impressies van het Joods Cultuur Festival in Krakau


Op historische grondHet Joods Cultuur Festival speelt zich geheel af in de wijk Kazimierz. Vroeger was Kazimierz een buitenwijk van Krakau , tegenwoordig ligt het midden in de stad.In opdracht van Steven Spielberg is Kazimierz voor een groot deel herbouwd ten behoeve van de opnames van de film ‘Schindlers list’. De Ronald Lauderstichting, bekend van de conservering van het concentratiekamp Auschwitz als museum, heeft menige sjoel in de wijk in ere hersteld. Voor de oorlog woonden er in Krakau 240.000 mensen, 60% daarvan was joods. (Wie meer wil lezen over de oude joodse wijk van Krakau verwijs ik naar Kazimierz – Das jüdische Viertel von Krakau)Het Joods Cultuur Festival is uniek in zijn soort: gedurende de festivalperiode kan men deelnemen aan joodse workshops, concerten, dans- en zanglessen en tentoonstellingen. De activiteiten wisselen elkaar in hoog tempo af: iedere paar uur is er wel iets te doen.Behalve dat men de sjoels kan bezoeken, kan men ook de gedeeltelijk gerestaureerde joodse begraafplaatsen bekijken. Ook de beroemde Remah-sjoel, genoemd naar Mozes Isserles (1525-1572), een van de grote autoriteiten op het gebied van de halacha, kan worden bezocht.Een bijzondere ochtenddienstOp de maandagochted van de festivalweek waren ca. 15 mannen met tefilien en tallitot op de binnenplaats van de Remah-sjoel aanwezig voor het ochtendgebed. Onder hen de Amerikaanse chazzaniem Ben-Zion Miller, Yisraeel Rand, Jaacov Motzin en Daniel Eldar. De overige mannen waren leden van het Jeruzalem-koor met de Nederlandse gastzanger van het Amsterdams Synagogaal Koor Gershon Polak. Voorganger bij de dienst was Eli Jaffe, dirigent van de Grote Synagoge van Jeruzalem.Drie dagen lang had dit gezelschap de bijna duizend festivalbezoekers laten genieten van hun zangkunst. Op de zondagavond werden zij tijdens het concert in de Tempelsjoel tot vier maal toe teruggeroepen om de Seider Medley van Moyshe Oysher te herhalen.Helaas was er ook een smet op het Festival. Het viel de bezoekers op dat verschillende voormalige joodse gebouwen waren beklad met graffiti. Op een van de leegstaande gebouwen was een galg getekend waaraan een man hing met op zijn borst de initialen KFC, Krakau Voetbal Club. Daarnaast stond het woord JUDENGANG geschreven.Het verhaal is dat voor de tweede wereldoorlog de joodse voetbalclub KFC de beste voetbalclub van Polen was. De voetbalclub KFC bestaat nog steeds, maar zonder joden. Met andere woorden: het fenomeen Ajax Jodenclub staat niet op zichzelf!

Advertentie (4)