Joden in de Zaanstreek

Op zondag 15 april verschijnt het boek ‘Ik heb een heel tijdje niets van me laten horen. Joden in de Zaanstreek (1940-1945)’ van Pim Ligtvoet. Hierin legt hij voor het eerst de geschiedenis vast van alle 320 Zaans-joodse bewoners gedurende de Tweede Wereldoorlog, alsmede het verhaal van 180 onderduikers in de Zaanstreek en hun helpers. U bent welkom bij de presentatie.

 

De eerste exemplaren van dit boek onder auspiciën van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland en Stichting Uitgeverij Noord-Holland worden aangeboden aan de colleges van B&W van Zaanstad, Wormerland en Oostzaan. De presentatie vindt plaats op zondag 15 april 2007 in de Doopsgezinde Vermaning, Westzijde 80 in Zaandam.

Het programma:

14.00 uur        Deur open

14.30 uur        Welkom door Roel Woudt, voorzitter van Stichting Uitgeverij                 Noord-Holland

14.40 uur        Zang door bariton Ken Gould

14.45 uur        Gesprek van Max van Weezel (Vrij Nederland, Radio 1) met B. Vollmann-Petersen (in 1942 ‘geëvacueerd’ uit Zaandam), M. Degen (voormalig onderduiker in Zaandam en Westzaan) en H. Toby (oud-verzetsstrijder Wormerveer)

15.30 uur:       Zang door Ken Gould

15.40 uur:       Overhandiging eerste exemplaren door Pim Ligtvoet

15.45 uur:       Afsluiting, waarna de mogelijkheid bestaat om iets te drinken.

Het boek Ik heb een heel tijdje niets van me laten horen. Joden in de Zaanstreek (1940-1945) is op 15 april voor €24,95 te koop in de Doopsgezinde Vermaning.

Indien u naar aanleiding van deze uitnodiging vragen of opmerking heeft, zijn wij uiteraard bereid daar op in te gaan. Voor vragen en opmerkingen over het boek zijn wij bereikbaar via tel. 075-6313819 en e.schaap@zaanstad.nl.

Introductie op het boek:
 
De jodenvervolging lijkt grotendeels aan de Zaanstreek voorbij te zijn gegaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de ‘jodenster’ hier nauwelijks gedragen. De bezetter lichtte de bijna 320 Zaans-joodse inwoners niet bij nacht en ontij van hun bed. Toch werden 180 van hen vermoord. Toen in de rest van Nederland de vervolging medio 1942 haar hoogtepunt bereikte, was de Zaanstreek al Judenrein – vrij van joden. In opdracht van de nazi’s dwong Zaandam namelijk op sabbat 17 januari 1942 als eerste Nederlandse gemeente haar joden om naar getto’s te verhuizen, het voorportaal van de Holocaust. In maart en april 1942 volgden de andere Zaangemeenten. Een Zaandamse politieman rapporteerde: “Een en ander heeft in volmaakte orde plaatsgevonden. Moeilijkheden hebben zich in het minst niet voorgedaan.”

Dat is niet het hele verhaal. In de Zaanstreek doken vanaf juli 1942 enkele honderden joden onder. In dit boek worden ruim 180 van hen genoemd. Er zijn bekende namen bij, zoals Ajax-fysiotherapeut Salo Muller en schrijver Frans Pointl. Joodse baby’s werden in koffers vanuit de Hollandsche Schouwburg naar gereformeerde helpers in Zaandam gesmokkeld. De tjalk De Dankbaarheid voer bij Nauerna en Wormerveer rond met drie onderduikers. Een weg met gastvrije Assendelftse boeren kreeg de informele naam Jodenbreestraat. Via onder meer een dagboek, brieven uit Amsterdam en kamp Westerbork en een bewaard gebleven kale

Advertentie (4)