‘Joods kookboek’ in de ramsj

De Nederlandse vertaling van New Jewish Cooking, door Elisabeth Wolf Cohen, ligt in de ramsj. Voor een paar euro heb je een verzameling recepten uit de culinaire traditie van asjkenaziem en sefardiem van alledag en voor religieuze en andere feestelijke gelegenheden.

In het eerste hoofdstuk zijn negen traditionele bijgerechten bijeengebracht, zoals zhoug, t’hina en rode ‘kren’ (mierikswortel-bietensaus). Bij de voorgerechten staan klassiekers als haring in zure room, ‘chopped liver’, kaasknisjes en linzensoep. Eieren staan gebroederlijk bij elkaar met de blintzes en matsebrei. In het hoofdstuk Kip en vleesgerechten vind je cholent en zijn sefardische tegenhanger chamin, naast een keur aan intrigerende kipgerechten. Gefillte Fisch en Gebakken vis in joodse stijl (gepaneerd met matsemeel). Latkes, tzimmes, kreplach en varnisjkes, salades, nagerechten en gebak: werkelijk voor elk wat wils. Als smaakmakend voorbeeld is hier het recept voorIndiaas-joodse kipIn de inleiding schrijft Elizabeth Wolf Cohen: "Dit bijzonder aromatische gerecht wordt vaak gegeten in de Bene Israël gemeenschap van Bombay. Het is een ideaal sjabbatgerecht dat in een pan of matig warem oven ‘s nachts gaar kan worden."Nodig voor 4 personen:1 kip van ca. 1,5 kgruim 1 dl oliezout en vergemalen peper1 ui, in halve ringen2 teentjes knoflook, fijngehakt 2 laurierblaadjes1 kaneelstokje4 kruidnagels4 kardamompeultjes1 volle eetlepel kerriepoeder1 eetlepel geraspte gemberwortel2,5 dl kippenbouillonpeterselie of koriander om te garnerenBereiding:Verwarm de oven voor op 130 graden.Hak de kip in 8 stukken (Wolf Cohen geeft hiervoor een vrij bewerkelijke manier).Verhit de olie in een koekenpan, leg de stukken kip erin, bestrooi ze met zout en peper.Bak de kip in ca. 8 minuten aan een kant bruin, keer ze om.Roer alle overige ingrediënten door de kip.Doe het hele zaakje in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie. Laat heel zachtjes gaar worden. Voeg eventueel wat water of bouillon toe als het gerecht te droog wordt.Serveer de kip op een schaal, garneer met blaadjes koriandergroen.Joods Kookboek, door Elizabeth Wolf Cohen.Uitg.: Librero, 2002.ISBN 90 5764 227 1Te koop bij boekhandel De Slegte voor € 2,95

Advertentie (4)