Sidra Tsav, Wajikra (Leviticus) 6:1-8:36

Je zou je de joodse feestdagen kunnen voorstellen als het DNA van het Jodendom. De Uittocht uit Egypte kan een eenmalig gebeuren zijn geweest, maar het is overal en altijd aanwezig in het joodse leven. Pesach spreekt niet alleen over de Uittocht uit Egypte als een gebeuren die lang geleden plaatshad.

Bekijk de haftara van de week met Baruch Sienna:

Pesach wijst ons de richting naar die grote dag van verlossing voor de gehele wereld.

INLEIDING EN VERBINDINGEN

De tweede sidra in het boek Wajikra [Leviticus] gaat verder met de beschrijvingen van de offers die begonnen in de tekst van vorige week. Het gaat hier om instructies voor de kohanim – het is een handboek voor de priesters hoe zij de offerdienst moeten verrichten. Sidra Tsav valt – zoals heel vaak gebeurt – op de laatste Sjabbat vóór Pesach en weer wordt de reguliere haftara uit Jirmeja [Jeremia] vervangen door de speciale haftara voor deze Sjabbat uit Malachi. Om een verband te leggen met de sidra begint de haftara met de woorden: “De offers van Jehoeda en Jeroesjalajim zullen de EEUWIGE met vreugde vervullen, zoals in vroeger jaren, zoals in de dagen van weleer” (3:4). Desondanks is het verband tussen de haftara en het aanstaande feest van Pesach sterker dan dat met de priesterlijke tekst in de sidra.

De naam van deze Sjabbat is Sjabbat HaGadol. Een van de veronderstellingen waarom die deze naam heeft gekregen is dat het een verwijzing is naar de voorlaatste pasoek [vers] van de haftara en het boek: “Voordat de dag van de EEUWIGE aanbreekt, die groot is en ontzagwekkend, stuur Ik jullie de profeet Elia” (3:23). Bij het voorlezen van de haftara wordt deze vers herhaald na de laatste pasoek, om niet te eindigen op een negatieve noot.


Voor het geheel: www.levisson.nl
Vertaling: David Lilienthal
Voor het origineel: klik hier


Klik op het logo om verder
te lezen op de website van het Levisson Instituut

Sjabbat 31 maart 2007/ 12 niesan 5767
Haftara voor Sjabbat HaGadol: Malachi 3:4-

Advertentie (4)

Wekelijkse Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (of klik op het kruisje rechtsboven)