Wijziging kasjroetlijst

Het rabbinaat voor Nederland brengt de volgende wijzigingen in de Kasjroetlijst 5767 ter kennis van het publiek met betrekking tot ingevroren vis.

Na intensieve contacten met rabbinale autoriteiten elders in Europa en de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit), is komen vast te staan dat ingevroren visfilets geïnjecteerd kunnen zijn met ongeoorloofde proteïnen (zie bijgaand krantenbericht).
Het ongeoorloofde karakter van deze proteïnen kan zowel het Kasjroet voor deze producten voor consumptie door het jaar, als op Pesach ongeoorloofd maken.

Verse vis, gerookte vis, alsook ingevroren visfilets ORT vallen niet onder deze Kasjroet mededeling.

Bron: Nieuwsblad.be

Steeds meer fraude met opgespoten vis.

BRUSSEL – De economische fraude door het injecteren van zeetong met een mix van water en proteïnen om het gewicht te verhogen, wordt steeds groter in België.
Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en het ministerie van Economische Zaken denken eraan voortaan gerichte controles uit te voeren.

Dat schrijft de krant Le Soir. De fraudeurs kopen de vis in de financieel meest aantrekkelijke periode en injecteren hem vervolgens met water en proteïnen. Dan vriezen ze de vis in. Enkele maanden later, als de prijzen voor vis weer wat hoger liggen, ontdooien ze de zeetongen en verkopen ze als ‘verse tong’.

Advertentie (4)