De dagen van premier Olmert zijn geteld

Het rapport over Israëls leiders ten tijde van de Libanonoorlog is nog vernietigender dan verwacht. ’De dagen van de premier zijn geteld.’ Een artikel van Inez Polak.

De Israëlische premier Ehoed Olmert, minister van defensie Amir Peretz en de oud-chefstaf van het leger Dan Haloetz zijn verantwoordelijkheid voor ‘ernstige mislukkingen’ in de oorlog met de Hezbollah-beweging in Libanon vorige zomer.

Het gisteren gepubliceerde interim-rapport van de onderzoekscommissie was nog vernietigender en harder van toon dan verwacht. ‘Er is geen pagina van de 320 die niet het woord falen bevat,’ concludeerde een verslaggever.

Olmert riep meteen zijn Kadimapartij in een spoedzitting bijeen. Hij hield daar vast aan zijn tevoren uitgestippelde strategie dat hij de bevindingen aanvaardt, maar niet van plan is af te treden. Toch was de steun minder dan verwacht. Zo riep de minister van buitenlandse zaken, Tsipi Livni, op tot verder overleg. Livni geldt als de nieuwe partijleider, mocht Olmert opstappen.

Twintig minuten lang beschreef commissievoorzitter Eliahoe Winograd gisteren met droge stem het falen van de leiders. Het werd rechtstreeks uitgezonden op tv en radio. De commentaren waren eensgezind: na zo’n rapport kan Olmert niet aanblijven. Het kan dagen duren, weken, maanden, maar meer niet. Het interimrapport gaat over de eerste vijf dagen van de oorlog en de zes jaren die daaraan voorafgingen. Het eindrapport, dat eind juli verwacht wordt, bevat ook de overige periode van de oorlog, die 34 dagen duurde.

Bron en gehele artikel: Trouw

Advertentie (4)