Zoektocht naar verloren tweelingbroer krijgt nieuw impuls

tweelingbroer auschwitzBijna 70 jaar na de bevrijding van Auschwitz start de nu 73-jarige Menachem Bodner, woonachtig in Israel, een actie op sociale media op zoek naar zijn verloren tweelinggbroer Jeno. Voor het laatst zag hij Jeno in januari 1945 bij de bevrijding van Auschwitz door de geallieerden.

De zoektocht heeft een onverwachte impuls gekregen nu de World Jewish Congress (WJC) ook actief is geworden in de zoektocht. Alleen al de afgelopen dagen hebben ruim 340.000 gebruikers de post gelezen van het WJC. Totaal hebben meer dan 17 miljoen Facebook-gebruikers wereldwijd de post over de zoektocht gezien en meer dan 30.000 mensen commentaar gegeven.

De Israëlische genealoog Ayana Kimron heeft Menachem geholpen te bewijzen dat hij een tweelingbroer had en dat zijn broer ook het nazi-concentratiekamp in bezet Polen heeft overleefd. Kimron was ook in staat om in samenwerking met het US Holocaust Memorial Museum en de Internationale Tracking Service in Bad Arolsen, Duitsland, de echte namen op te sporen van de tweelingbroers, Elias en Jeno Gottesmann.

Na maanden van zoeken zonder resultaat, heeft het paar zich gewend tot Facebook, met het creëren van een pagina met de naam A7734 – het concentratiekamp nummer die op Jeno’s arm was getatoeëerd door de nazi’s . De nazi’s hielden zorgvuldige verslagen van hun misdaden bij waardoor deze informatie bekend is geworden. Elias Gottesmann (nu Menachem Bodner) werd getatoeëerd met het nummer A7733 .

De broers werden geboren in het dorp Stroino, in wat toen een deel van Hongarije was en bevindt zich nu in de Oekraïne. Menachem was vier en een half toen Auschwitz werd bevrijd. In de chaos en verwarring, kan hij zich niet herinneren hoe hij gescheiden was van zijn broer, maar hij zocht een uitweg. “Ik was in het kamp. Een man kwam binnen , die was op zoek naar zijn vrouw en dochter” zei hij tegen CNN vorig jaar. “Ik stond voor hem en vroeg of hij mijn vader zou zijn. Hij tilde me op en nam me mee uit het kamp.” Zijn geadopteerde vader noemde hem Bodner en nam hem mee naar Israël, waar hij nog steeds woont.

Iedereen met informatie over de mogelijke verblijfplaats van Jeno Gottesmann kan contact opnemen met het volgende e-mailadres : FamilyRoots2000@gmail.com

Relevante links:

CNN: Auschwitz survivor’s social media search for long-lost twin

Bron: WJC

Advertentie (4)