Chabad Flevoland krijgt nieuwe sjoel

Selfie Rabbijn Stiefel
Selfie Rabbijn Stiefel

Na jaren van sparen en fondsen werven heeft Chabad Flevoland voor de Joodse gemeenschap van Almere eindelijk de sleutel van een nieuwe sjoel in Almere gekregen. Het pand, gelegen op loopafstand van hetstadscentrum, wordt komende dagen door rabbijn Moshe Stiefel gereed gemaakt voor gebruik. “Het is natuurlijk geweldig dat we nu een echte sjoel krijgen.” zegt de rabbijn die de afgelopen jaren zijn religieuze activiteiten in een provisorisch sjoeltje op een bedrijventerrein organiseerde.

De officiële opening is begin januari maar “we kunnen niet wachten, dus we houden hopelijk 13 december de eerste dienst” aldus rabbijn Stiefel die verwacht dat de benodigde 10 man voor de dienst gemakkelijk gehaald kunnen worden. Binnenkort neemt Stiefels gemeente zijn intrek in het pand aan de Kweekgrasstraat in de poldermetropool, een ruimte van 180 vierkante meter.

De sjoel staat volgens rabbijn Stiefel open voor iedere Jood, zonder voorwaarden. “Het maakt ons niet uit of iemand zich aan de koosjere wetgeving houdt, lid is van een andere synagoge, joods getrouwd is of wat dan ook. Onze sjoel moet een plaats zijn waar iedereen zich thuis voelt.” Om deze reden zal de sjoel geen ledenlijst gaan bijhouden.

De sjoel in Almere wordt gesponsord en is niet aangesloten bij een bestaand Joods kerkgenootschap maar “ik sluit niet uit dat we ons in de toekomst bij het NIK aansluiten”, aldus een opgetogen rabbijn Stiefel.

Bron: Joodse Omroep