Frankrijk gaat strijd aan met antisemitisme

je suis juifPARIJS – De Franse premier Manuel Valls gaat de strijd aan met de opkomst van antisemitisme in Frankrijk, in een krachtige toespraak in het parlement, tijdens een bijeenkomst om de slachtoffers van de terreuraanslagen te herdenken. Hij roept Franse Joden op om in Frankrijk te blijven: “Als 100.000 Joden vertrekken, zal Frankrijk niet langer Frankrijk zijn. De Franse Republiek zal dan worden beoordeeld een mislukking”.

Frankrijk heeft met 500.000 zielen de grootste Joodse gemeenschap van Europa. Een meerderheid van de Franse Joden, circa 75%, zijn nakomelingen van Joodse vluchtelingen uit Arabische landen als Algerije, Tunesië en Marokko. In Frankrijk voelen Joden zich steeds minder veilig. Reeds tientallen jaren zijn Joden in Frankrijk slachtoffer van groeiend anti-Joods geweld, hoofdzakelijk door immigranten uit Algerije, Tunesië en Marokko en andere (Noord-Afrikaanse) Islamitische landen.

Afgelopen jaar hebben meer dan 5000 Joden Frankrijk verlaten, hoofdzakelijk naar Israël, Engeland en Noord-Amerika, ongeveer 1% van de gemeenschap. Dit jaar verwacht men dat de exodus van Franse Joden verder zal doorzetten.

“Hoe kunnen we accepteren dat een kreet als ‘dood aan de joden’ op straat te horen is?”

Advertentie (4)