Joodse pelgrims Tunesië zwaar beveiligd

El_Ghriba_1

Op het Tunesische eilandje Djerba was gisteren het startsein van de jaarlijkse Joodse pelgrimage naar de Synagoge van Ghriba. Het gebedshuis en de route ernaartoe waren zwaar beveiligd uit vrees voor terreuraanvallen.

Deze oudste synagoge van Afrika was in 2002 toneel van een aanslag op naam van al-Qaeda, waarbij 21 westerse toeristen het leven lieten. Bovendien werden twee maanden geleden 22 bezoekers van het Bardo Museum in Tunis vermoord door gewapende mannen. Terreurbende IS claimde de aanslag, maar volgens Tunesië zit een lokale groep van al-Qaeda erachter.

Wens: nooit meer terreur

De bedevaart naar Djerba telt dit jaar zo’n 500 deelnemers. Het gaat volgens JPost vooral om Franse Joden en om Tunesiërs die in Israël wonen. “Het volbrengen van de pelgrimage naar El-Ghriba is een uitdaging”, zo stelt organisator Rene Trabelsi. “Het is immers een viering en men komt hier om een kaarsje op te steken en om iets te wensen, en onze wens is duidelijk: we hopen nooit meer terreur, zoals in Bardo, te hoeven meemaken. Mensen moeten kunnen leven zoals ze zelf willen”, aldus Trabelsi.

‘Joden horen bij Tunesië’

De Tunesische minister van Godsdienstzaken, Othmane Battikh, was ook bij de viering. “Mijn aanwezigheid hier is een uiting van eenheid, de eenheid van Tunesië”, zei hij. “Wat ons bindt is ons burgerschap en onze liefde voor Tunesië en onze Tunesische vlag.”

In 2011 geen viering vanwege ‘Arabische Lente’

De festiviteiten op Djerba, dat zo’n 500 kilometer ten zuiden van Tunis ligt, duren drie dagen. In 2011 werd de bedevaart afgelast. Toen was net het autoritaire regime van president Ben Ali ten val gekomen in de turbulentie van de Arabische Lente.

Joden bewoonden dit deel van Noord-Afrika al ten tijde van het Romeinse Rijk. Het land telt een Joodse gemeenschap van zo’n 1800 zielen.

(foto boven met dank aan Creative Commons)

Advertentie (4)