‘Antisemitisme in Zuid-Korea is compliment’

korea-joden-joods-1

Ruim de helft van alle Zuid-Koreanen houdt er antisemitische denkbeelden op na. De stereotypen die de schiereiland-bewoners van Joden hebben zijn naar lokale maatstaven echter ‘positief’ te noemen.

Dit is de mening van Euny Hong, een inwoonster van Zuid-Korea die zich bekeerde tot het jodendom. Volgens nieuwssite The Algemeiner reageerde de Amerikaans-Koreaanse vrouw met haar opmerkingen op een rapport van de Anti-Defamation League. Deze organisatie, die antisemitisme monitort, had ontdekt dat maar liefst 53 procent van de Zuid-Koreanen antisemitische ideeën koestert.

Dit is een veel hoger percentage dan in de rest van Oost-Azië, waar het gemiddelde op 22 procent ligt. Zelfs in Indonesië, waar ruim vier-vijfde deel van de bevolking moslim is, is antisemitisme minder wijdverbreid (48%) dan in Zuid-Korea.

Joodse stereotypen zoals dat ‘Joden alleen maar om hun eigen groep geven’ en dat ze denken ‘beter dan anderen te zijn’ gelden onder Zuid-Koreanen echter juist als deugden, zo beweert Hong. “Zou je me geloven als ik zei dat het bezitten van zo’n mentaliteit hier gezien wordt als een compliment?”

Uit haar jeugd herinnert de vrouw zich nog de populariteit onder leeftijdgenootjes van het zwaar antisemitische pamflet Protocollen van de Wijzen van Zion. Dit geschrift gaat over een Joods complot om de wereld te domineren. “Bij veel Koreaanse intellectuelen stond het boek op de plank”, zegt Hong, “hoewel algemeen bekend was dat het om een hoax ging. Bizar genoeg zien veel Koreanen het niet als een anti-Joodse verhandeling om niet-Joden angst in te boezemen, maar als een handleiding om te overleven in een onverschillige wereld.”

Hong schreef 10 maanden geleden een artikel in New Yorker. Daarin wijdt ze uit over ‘Koreaans cool’. Volgens de vrouw is er in het land een stijgende trend te bespeuren in het bestuderen van het Judaïsme en de Talmoed.

(foto van maskers uit Zuid-Korea, met dank aan Pixabay)

Advertentie (4)