Raketten uit Syrië treffen Israël

13060548173_1033301f43_z

Israël is donderdag opgeschrikt door een raketaanval vanuit Syrië. Vijf raketten kwamen neer in Galilea en op de Golanhoogten. Allen kwamen op open terrein terecht en veroorzaakten alleen plaatselijke natuurbrandjes. Niemand raakte gewond. Het is de eerste keer dat er vanuit Syrië bewust op Israël wordt geschoten. Eerder kwamen enkele verdwaalde mortieren van het Syrische conflict op Israëlisch grondgebied terecht.

Israël heeft bij een vergeldingsaanval de auto met de daders van de raketaanval uitgeschakeld. Alle inzittenden waren leden van de plaatselijke militante terreurbeweging Islamistische Jihad, welke deels wordt gesteund door Iran.  Het gebied van waaruit de aanval op Israël is uitgevoerd, is volledig onder controle van het door Iran gefinancierde Hezbollah. Die groep heeft een bondgenootschap met de Syrische dictator Assad en controleert onder zijn mandaat het gebied rond Quneitra in Syrië.

Hezbollah heeft langs de Israëlische grens haar posities verstevigd uit angst voor een mogelijke Israëlische invasie zoals tijdens de vorige Libanon-oorlog. Hezbollah is betrokken bij het conflict in Syrië en ook in thuisland Libanon is de situatie instabiel.  Hezbollah is bang dat Israël van deze situatie gebruik zal maken.

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties kwam met de gebruikelijke retoriek dat hij al het geweld veroordeelt en alle partijen oproept hun verantwoordelijkheid te nemen. De VN houdt sinds 1974 toezicht op de wapenstilstand tussen Israël en Syrië.

Foto: Flickr IDF

Advertentie (4)