“Producten labelen door EU onacceptabel”

afbeelding judea en samariaDe Europese Unie heeft vandaag bekend gemaakt om producten uit Judea en Samaria a.k.a. de Westelijke Jordaanoever van een apart label te voorzien. Binnenkort zal binnen de EU alleen producten binnen de Internationaal erkende grenzen van Israël het label “Made in Israël” dragen.

De EU heeft als enig land ter wereld de Joodse staat uitgekozen om producten uit betwist gebied een apart label te geven. Benjamin Netanyahu heeft dat “onacceptabel” genoemd. Sommige ultra rechtse Israeli’s maken een vergelijking met de jaren ’30 en noemen de maatregel een boycot van Joodse bedrijven. In Nederland was Esther Voet te horen (vanaf 16:40) in het radio-programma van Tijs van den Brink, waar de hoofdredactrice van het NIW dezelfde boodschap als de premier van Israël op krachtige wijze heeft overgebracht. Voet verklaarde in de uitzending: “Labelen prima, maar dan voor alle betwiste gebieden ter wereld, waaronder Turks Cyprus en het door Marokko bezette Westelijke Sahara“.

Critici wijzen erop dat veel Palestijnen juist werkzaam zijn bij Israëlische bedrijven in de betwiste Westelijke Jordaanoever waardoor het gewenste effect van deze maatregel haar doel per definitie niet treft. Of de maatregel ook daadwerkelijk gevolgen zal hebben voor een verminderde verkoop van deze producten valt te bezien, nu deze bedrijven voor haar afzetmarkt zich meer zullen focussen op Aziatische landen.

Advertentie (4)