Pesach 2016 column

pesach-joodsJe mag nu alvast januari 2017 in je agenda zetten. Sparen voor allerlei cadeautjes. Voor zojuist geboren baby’s en hun moeder. Wees gerust, het zal over Pesach gaan. Pesach valt immer in de vroege lente.

Het kan ’s nachts nog knap koud zijn. Incidenteel wel ijsbloemen op de ruiten. Pesach vind ik een pracht jom tow, feestdag. En wel om de historische, religieuze betekenis en alle waarden die ons blijvend geleerd worden. En ook de wens: “…het volgend jaar in Jeruzalem…”. Je weet dat vast wel. De seider, of de twee seideravond altijd Hollands gezellig en me dunkt alleen maar lekkernijen op tafel. De meesten doen, of handelen de seider af in ijltempo, er moet genasjt worden. De meer behoudende Joden lopen het hele programma door. Beide varianten ken ik. Tegenwoordig geef ik de voorkeur aan de rappe, zodat er lang, veel en lekker gegeten wordt. Overigens álle Pesachdagen blinken uit in heerlijk eten. Daarover wellicht een andere keer. En of je nu een snelle of een in de nacht eindigende seideravond hebt, je zal toch een keer naar bed moeten om te slapen. Is het vroeg dan heb je alle tijd. Is het laat, maak je het iets later. Het is jom tow. Bovendien het kan best nog wel verdomde koud zijn in de vroege lente, zo met Pesach. Man en vrouw kruipen onder de dekbedden ’s dicht tegen elkaar aan en warmen zich op. Tsja en wat daar dan weer van komt. Kijk op de kalender in het toilet, raadpleeg je agenda, zie ook de verjaardagen op Facebook en je weet vast wel uit je hoofd familie, vrienden, kennissen die in januari geboren zijn, dus ook jarig. Vroeg geboren baby’s komen zelfs eerder. Ik ben van 19 januari. Significant veel Joodse baby’s worden in januari geboren. Pesach een vrolijke, warme en vruchtbare chag, feest. Meerdere feestdagen, jom towiem. En zie het resultaat. Afsluitend: op elke wijze wens ik je een mooie Pesach. En let op januari 2017.