Israel opent kantoor in NAVO-hoofdkwartier

navo-israel-natoIsrael zal op uitnodiging van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) een permanent kantoor gaan openen in het hoofdkwartier te Brussel, kondigde de Israelische premier Netanyahu woensdag aan. Dit biedt kansen om de banden met de NAVO-lidstaten en partnerlanden te versterken, zei hij; het is een “belangrijke stap” die de veiligheid van Israel zal verbeteren.

Israel werkt al jaren samen met de NAVO op het gebied van terrorismebestrijding en is sinds de oprichting in 1994 een partner in het NAVO Mediterrane Dialoog programma, samen met Egypte, Algerije, Tunesië, Jordanië, Mauritanië en Marokko.

Toch heeft het volgens Netanyahu veel diplomatieke inspanningen gekost van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie en van de Nationale Veiligheidsdienst, om de opening van een kantoor in Brussel voor te bereiden.

NAVO-lidstaat Turkije zegt dat het een Israelische vertegenwoordiging in het NAVO-hoofdkwartier vijf jaar lang heeft weten te blokkeren, meldt de Amerikaanse nieuwsdienst Bloomberg. de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zou dit al in september 2011 tegen de Turkse media hebben gezegd.

De verhouding tussen Turkije en Israel verslechterde door het Mavi Marmara-incident in 2010. Vanaf dat moment blokkeerde Turkije de deelname van Israel bij verschillende NAVO-bijeenkomsten en oefeningen.

In het NAVO-verdrag verplichten de lidstaten zich om elkaar militair bij te staan als een van de aangesloten landen zou worden aangevallen. In totaal zijn er 28 lidstaten aangesloten bij NAVO en is er een alliantie met zo’n 40 partnerlanden, waaronder (sinds 2001) Israel. Partnerlanden hebben niet de verplichting tot militaire bijstand van de lidstaten.

Foto: Hoofdkwartier te Brussel, Bron: CIDI / Mike Durrand