Vader Shira Banki spreekt zich uit

Shira_BankiTijdens de Gaypride in Jeruzalem vorig jaar stak een met een mes bewapende joodse radicaal het 16-jarige meisje Shira Banki dood. Haar vader Uri sprak dit jaar bij de Mars voor Trots en Tolerantie in de hoofdstad van Israël.

Hij ziet extremisme, welk soort dan ook, als “een zeker pad naar vernietiging”. Hieronder enkele quotes uit de toespraak van Shira’s vader.

“Een jaar is voorbijgegaan zonder Shira. Een jaar van grote persoonlijke pijn, maar ook van publieke pijn en shock die nog niet ten einde is. Een van de meest hopeloze opmerkingen die we hoorden – vele malen – na de moord was dat, omdat Shira geen deel uitmaakte van de LGBT-gemeenschap, dat juist daarom de schok zo groot was en het incident niet werd vergeten door het publiek.”

“Hoe verontrustend is dat idee, dat als iemand van de LGBT-gemeenschap zou zijn vermoord, dat er dan een flinke kans was geweest dat het voorval een interne aangelegenheid van die gemeenschap was geworden, en dat de moord niet de samenleving als geheel had geraakt, waar men zou hebben gedacht: ‘Ons, de hetero’s, overkomt zoiets niet’.”

“En kijk – het gebeurde toch. Ditmaal was het mes blind. Het treft de aanwezigen ongeacht hun seksuele oriëntatie. En kijk – het kan iedereen overkomen. Radicalisering en onverdraagzaamheid zijn blind voor hun slachtoffers. Gematigdheid en tolerantie openen je ogen en doen kijken naar je medemens.” (…)

“Deze zondag markeert het begin van de drie weken durende periode tussen de 17e van Tamuz en Tisha B’Av. De verwoesting van de Tempel die we dan herdenken is niet slechts een religieuze gebeurtenis, maar een nationaal evenement dat het Joodse volk heeft gevormd. Veel Joden kennen echter de geschiedenis niet of negeren bewust de lessen die daaruit te trekken zijn. Het Joods-nationaal bestaan in het Land van Israël hield op, en de Tempel werd vernietigd, niet alleen vanwege redeloze haat, maar ook, en misschien wel vooral, wegens religieus en politiek extremisme. Dat leidde tot een bloedige burgeroorlog binnen de muren van Jeruzalem en uiteindelijk tot de vernietiging.”

“De les die we van Shira kunnen leren, en van de nationale vernietiging tweeduizend jaar geleden, is dat gematigdheid een deugd voor ons allen is – want extremisme, welk soort dan ook, is een zeker pad naar vernietiging.” – Bron: YNet News

Lees meer over de moord op Shira tijdens de Gaypride 2015:

Levenslang voor Gay Pride-moordenaar

Massaal protest Israël tegen haatmisdaden

Jeruzalem Gay Pride-steekpartij: reacties

Foto boven eigendom van Liadmalone, via Wikicommons.

Advertentie (4)