BDS Toronto onderschat tegenstand

BDS Toronto onderschat tegenstandDe anti-Israëlische beweging Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) heeft deze week een gevoelige nederlaag geleden op de universiteit van de Canadese stad Toronto. Daar verwierp de lokale studentenvakbond GSU een motie om een tijdelijk BDS-comité om te vormen tot een permanente entiteit binnen de organisatie.

Pro-Israëlische activisten vertelden aan The Algemeiner dat de antisemitische club “zowel haar eigen populariteit ernstig overschat heeft als ook het vermogen tot mobilisatie door tegenstanders van BDS”. Ari Blaff, van Hasbara Fellowships Canada (HFC), zegt dat “toenemende aantallen mensen op de campus bereid zijn stelling te nemen tegen de boycotbeweging en die uit te dagen wanneer ze haar lelijke kop opsteekt”.

Volgens Chaim Katz, eveneens van HFC, waren maar “heel weinig studenten überhaupt op de hoogte van het bestaan van het tijdelijke BDS-comité of waar die precies voor staat”. Ook wisten ze niet dat de verworpen motie van de haatgroepering inhield dat de beweging voortaan direct zou worden gefinancierd uit contributiegelden van de aangesloten studenten, beweert hij.

Katz vertelt dat het aanvankelijk niet eenvoudig was om studenten te mobiliseren om tegen de motie te stemmen. “Maar”, zegt hij, “toen ze eenmaal op de hoogte waren ondernamen ze actie, vooral vanwege het oplevende antisemitisme op de campus en om het feit dat de studentenvereniging alle studenten vertegenwoordigt”.

HFC-chef Robert Walker was blij met de uitslag van de stemming. “Ik twijfel niet eraan dat pro-BDS-studenten hun agenda zullen proberen door te drukken, en onze grootste uitdaging is nu om proactief zoveel mogelijk niet-Joodse studenten en studentenleiders te betrekken als mogelijk”, zei hij. Volgens hem is dat nodig “om een krachtig bolwerk te bouwen, niet alleen tegen de stem van BDS maar ook voor een positief imago van Israël op de campus”.

Advertentie (4)