Halachisch high in Canada

cannabis-canada

Voor het eerst in de Canadese geschiedenis konden vrome Joden dit jaar lokaal verbouwde cannabis nuttigen met Rosj Hasjana, want enkele dagen voor de viering van het Joods Nieuwjaar wist een bedrijf uit Quebec het koosjer certificaat te bemachtigen.

Vaad Hakashrut, een in Ottawa gevestigde non-profit organisatie, bepaalde recent dat medische marihuana van wietkweker Hydropothecary Corp. moet worden beschouwd als halachisch, aldus The Times of Israel vandaag.

In een toelichting verklaarde de Vaad dat de Joodse wetten weinig ruimte voor twijfel overlaten. “Volgens de Thora, volgens de Talmoed, als het gaat om iets waarmee we zieke mensen kunnen helpen, dan is het een verplichting”, zegt rabbijn Levy Teitlebaum. Vorige week legde hij in The National Post uit dat het vooral van belang is dat de ingrediënten van het product halachisch verantwoord zijn. “Onze groep zal onaangekondigde controles doen om te kijken of de regels worden nageleefd en bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat insecten, die niet koosjer zijn, niet in de goederen belanden,” aldus de rabbi.

Hydropothecary Corp., uit de stad Gatineau, is verheugd over het rabbinale zegen. “Als enige medische marihuana bedrijf in Canada dat koosjer gecertificeerde goederen aanbiedt, zijn wij bijzonder trots op de steun van de kasjroet raad”, aldus Sebastien St-Louis, de CEO van de onderneming.

Voorheen onenigheid onder rabbijnen

Nog vorig waren de Joodse geleerden verdeeld over de vraag of wiet überhaupt een halachisch stempeltje behoefde. Omdat cannabis wordt ingenomen vonden sommige rabbijnen van wel. Anderen zien het plantje vooral als medicijn, wat de goedkeuring overbodig zou maken.

Advertentie (4)