Albert Heijn en antisemitisme

Albert HeijnEdwin Koning is blogger, twitteraar en oud-medewerker van Albert Heijn.

15 jaar heb ik gewerkt bij ‘s lands grootste kruidenier. Dat was nog oa in de tijd dat Albert en Gerrit Jan daar de baas waren. Nooit haalde je het in je hoofd om racistische of antisemitische uitingen naar klanten te doen op de werkvloer of op andere plekken. Trouwens ook niet bij het personeel onderling. Mocht je dat wel doen dan was er 1 ding zeker, je kon je biezen pakken. En mocht de pers hier vragen overstellen dan kwam er een verklaring van het hoofdkantoor. Waarin duidelijk werd gemaakt dat dit niet werd getolereerd en welke maatregelen waren genomen.

2016

Een medewerker van Albert Heijn scheldt een joodse klant uit. Albert Heijn zegt maatregelen te nemen. In werkelijkheid gebeurt er niets.

2018

Via filmpje op Dumpert is te zien dat een klant met keppeltje de Albert Heijn Kanaleneiland te Utrecht inloopt. De rest van de video spreekt voor zich.

Onacceptabel antisemitisch gedrag. Het was via @Feyenody dat ik dit filmpje zag. Vol verbijstering heb ik er naar zitten kijken, vol afschuw. En mijn eerste reactie naar Albert Heijn was dan ook de vraag om een verklaring van de directie met daarin de vermelding dat dit niet werd getolereerd en dat er passende maatregelen zouden worden genomen. Ik heb nog geopperd bezoek aan Auschwitz.

Na 3 dagen nog geen verklaring en dat ben ik niet gewend vanuit mijn tijd.

En toen werd het tijd om de boel wakker te schudden en wakker te houden. De #dag… in het leven geroepen en inmiddels zijn we bij #dag14 zonder dat er een verklaring is van de directie. Ik blijf echter doorgaan tot die er is.

Ondertussen voel ik me beschaamd en vies. Dat het bedrijf waar ik heb gewerkt verworden is tot een organisatie waar niet keihard wordt ingegrepen tegen antisemitisme en racisme. Ik ben flabbergasted.

En nee ik roep niet op tot een algehele boycot, al wordt het wel steeds moeilijker om het niet te doen.

Ik ben wel persoonlijk Albert Heijn, DelhaizeAhold en Ahold aan het boycotten. Dit lakse gedrag van dit bedrijf heeft mij daar toe gebracht.

Eigenlijk zou ik de #ditisnietmijnAlbertHeijn in mijn tweets moeten gebruiken maar dat gaat te veel m.i. op een boycot lijken.

Volgende week heeft @rabbiheintz nog een gesprek met Albert Heijn, zeer benieuwd wat de uitkomst daar van zal zijn.

Tot die tijd in ieder geval gaat de #dag… door. Ik laat niet los. #EnoughisEnough #ditnooitmeer

Voor nu

L’Chaim

Advertentie (4)