Ook Argentinië duidt Hezbollah aan als een terroristische organisatie

Zeven hoge Iraanse functionarissen en een hoge Hezbollah die door Argentinië internationaal worden gezocht

Op 18 juli 2019 heeft Argentinië Hezbollah aangewezen als een terroristische organisatie. De aankondiging werd gedaan twee dagen nadat de Argentijnse president Mauricio Mauri een lijst aankondigde van terroristische organisaties – instellingen en agenten – waardoor de Argentijnse autoriteiten strafmaatregelen tegen hen konden nemen.

De aankondiging werd gedaan op de 25ste “verjaardag” van het bombardement van het joodse centrum in Buenos Aires (het AMIA gebouw) op 18 juli 1994. Op het moment van de aankondiging waren hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen aanwezig het Zuid-Amerikaanse land, onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

De economische informatie-eenheid van de Argentijnse regering gaf vervolgens een bevel om de activa van Hezbollah in Argentinië te bevriezen omdat “Hezbollah een huidige bedreiging voor de veiligheid en de integriteit van de economische en financiële orde van de Argentijnse Republiek blijft vormen” (BBC News, 18 juli, 2019). Het aanwijzen van Hezbollah als een terroristische organisatie geeft de Argentijnse regering betere instrumenten om de terroristische, criminele en subversieve activiteiten van Hezbollah in Argentinië, en in Latijns-Amerika in het algemeen, aan te pakken.

Argentinië, dat een grote sjiitische gemeenschap heeft, is het eerste Latijns-Amerikaanse land dat Hezbollah aanwijst als een terroristische organisatie. In de ITIC-beoordeling was de internationale druk, vooral vanuit de Verenigde Staten, het gevolg van de grote hoeveelheid bewijsmateriaal met betrekking tot de activiteit van Hezbollah in het Tri Border-gebied, de driehoek waar de grenzen van Brazilië, Argentinië en Paraguay samenkomen. Zo sluit Argentinië zich aan bij de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Nederland, die de hele organisatie van Hezbollah, allemaal hebben aangewezen als een terroristische organisatie. Aan de andere kant houden de EU en een aantal extra Europese landen zich nog steeds aan het verkeerde onderscheid tussen de militaire vleugel van Hezbollah (aangeduid als een terroristische organisatie) en de civiele vleugel (die niet is aangeduid als een terroristische organisatie).

Argentinië beschuldigde Iran en Hezbollah van de terroristische aanval op het AMIA-gebouw in 1994, waarbij 85 mensen omkwamen en meer dan 300 gewonden. Iran en Hezbollah werden ook beschuldigd van een terroristische aanval op de Israëlische ambassade in Buenos Aires twee jaar eerder (17 maart 1992), waarbij 29 mensen omkwamen en meer dan 250 gewond raakten. In 2006, na een lang onderzoek, vroegen de Argentijnse autoriteiten om internationale arrestatiebevelen (INTERPOL rode lijstbevelen) voor zeven senior Iraniërs en een senior Hezbollah-agent (Imad Mughnieh) op verdenking van betrokkenheid bij de AMIA-bombardementen. Geen van hen is ooit gearresteerd of aangeklaagd.

Joodse Gemeenschap Center in Buenos Aires (het AMIA gebouw) op 18 juli 1994

In reactie op de Argentijnse aankondiging beweerde Sheikh Na’im Qassem, de plaatsvervangend secretaris-generaal van Hezbollah, dat de beslissing was genomen in antwoord op Amerikaanse oproepen aan verschillende landen om zijn programma van druk op Hezbollah uit te oefenen. Hij ontkende ook een verband tussen Hezbollah en de terroristische aanslagen in Argentinië.

Het is tot nu toe onduidelijk of het Argentijnse besluit een praktische betekenis zal hebben die verder gaat dan de verklaring, en of het zal leiden tot maatregelen die door de autoriteiten tegen Hezbollah worden genomen. In elk geval geeft het Argentinië betere instrumenten om Hezbollah op het gebied van inlichtingen, juridische en economische zaken het hoofd te bieden. In juli 2018 bevroor Argentinië de activa van 14 leden van de Barakat-clan in het Tri Border-gebied, die volgens de autoriteiten dicht bij Hezbollah staan. Als dergelijke maatregelen daadwerkelijk worden genomen, kan de Argentijnse verklaring problemen opleveren voor de financiële en criminele activiteiten van Hezbollah in Argentinië en Latijns-Amerika in het algemeen.