Bonn verbiedt Palestijnse NGOs deel te nemen aan cultureel festival wegens banden met BDS

screenshot YouTube

De stad Bonn heeft vier Palestijnse organisaties verboden om deel te nemen aan het culturele festival eind september omdat ze de antisemitische BDS-campagne steunen die gericht is op vernietiging van de Joodse staat.

De in Bonn gevestigde krant General Anzeiger melde maandag dat de stad de beslissing in een brief verdedigde en schreef dat er in Bonn “geen plaats is voor de antisemitische BDS-beweging.”

BDS is een afkorting voor Boycott, Divestment, Sanctions. De gemeenteraad van Bonn nam in mei een resolutie aan waarin de BDS-campagne antisemitisch en anti-Israël werd verklaard. De belangrijkste politieke partijen in Bonn die in de gemeenteraad zijn vertegenwoordigd – de christen-democratische unie, de sociaal-democratische partij, de groene partij en de vrije democratische partij – zeiden dat “de instellingen van de stad Bonn geen gebouwen voor de BDS-campagne zullen aanbieden en evenmin evenementen zullen ondersteunen van de BDS-campagne of van groepen die de doelstellingen van de BDS-campagne nastreven. “

Omdat de stad de Palestijnse pro-BDS organisaties uitsluit van het culturele festival op 29 september met de naam “Diversiteit”, hebben drie van de vier NGO’s een rechtszaak aangespannen tegen het besluit van de stad. De pro-BDS-groepen beweren dat de beslissing van de stad hun vrijheid van meningsuiting schendt. Twee van de Palestijnse organisaties die verboden zijn, zijn: de Duits-Palestijnse Vereniging en de Regionale Groep NRW Zuid.

In december 2018 oordeelde een administratieve rechtbank dat de gemeenteraad van München het recht had om BDS-organisaties uit gemeentelijke gebouwen te weren en stadsfondsen aan de anti-Israëlische organisaties te weigeren. In april annuleerde de stad Bremen in Noord-Duitsland een gesprek met de voormalige anti-Israël en BDS-supporter pastoor Martin Breidert, die lid is van de “German-Palestinian Society” die betrokken is bij de rechtszaak tegen de stad Bonn. Het Duitse federale parlement definieerde BDS in mei als antisemitisch.