Joodse stichting eert Polen die tijdens WOII joden hebben gered (VIDEO)

Screenshot video Jewish Foundation for the Righteous

De Jewish Foundation for the Righteous, opgericht in 1986 om de traditionele Joodse toewijding van Hakarat Hatov (dankbaarheid), te vervullen, eerde op zondag in Warschau een groep Poolse ouderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden van de vernietigingskampen hebben gered. De meesten van deze mensen zijn nu tussen de 80 en 90 jaar oud, sommigen kwamen in rolstoel, en allen brachten ze hun kinderen mee.

Stanlee Stahl, uitvoerend vice-president van de stichting, zei in een toespraak: “Namens het Joodse volk, dank ik u voor uw nobele daden zoveel jaren geleden, want toen de meesten hun Joodse buren de rug toekeerden, deed u dat niet. U zult altijd worden herinnerd in onze gebeden, want U hebt niet alleen een Joodse persoon 75 jaar geleden gered, U heeft het mogelijk gemaakt om nieuwe generaties geboren te laten worden.”

U heeft honderden, zo niet duizenden mensen mogelijk gemaakt om vandaag te leven”, zei Stahl. “U hebt geholpen de wereld te herstellen.”

De Stichting begon in de late jaren ’80 acht mensen financieel te ondersteunen en tegen 2018 verdeelde de stichting ongeveer $1,1 miljoen aan rechtstreekse steun aan rechtvaardige ouderen.

Het aantal mensen dat maandelijkse financiële steun van de Stichting ontvangt, groeide in de loop der jaren tot 1.800 in 2003. In 2019 verwacht de JFR ongeveer $1,1 miljoen onder deze “Righteous Gentiles” te verdelen. In de afgelopen zevenentwintig jaar heeft de Foundation meer dan $40 miljoen toegekend aan deze ouderen, die zoveel Joden het leven hebben gered.

Deze mensen ontvangen driemaal per jaar een bedrag in Amerikaanse dollars. De berekening van het bedrag is gebaseerd op een maandelijks stipendium, waarbij elke toekenning een periode van vier maanden beslaat. De mensen gebruiken de fondsen om de kosten van voedsel, verwarming, medische zorg, medicatie en noodbehoeften te dekken.

Afhankelijk van de beschikbaarheid van fondsen, verstrekt de stichting aan deze ouderen ook eenmalige subsidies voor de aankoop van voedsel tijdens de kerstvakantie. Het betreft ouderen die in zowel Polen als andere Oost-Europese landen wonen.

De Stichting blijft zich inzetten voor het ondersteunen van deze redders gedurende de rest van hun leven. De “Jewish Foundation for the Righteous” kent op verzoek ook een kleine subsidie ​​toe om de begrafeniskosten te dekken.

Advertentie (4)