Benny Gantz zegt optimistische te zijn over kans een regering te vormen

Benny Gantz. Screenshot Twitter

Blue & White leider Benny Gantz zei dinsdag optimistisch te zijn over het vormen van een regering. Likud zegt dat Netanyahu nu zal gaan vechten tegen de vorming van een (minderheids) coalitie door Gantz, waarvan de Likud zegt dat het alleen gericht is op het verdrijven van Netanyahu.

Blue & White leider leider Benny Gantz zei dinsdag dat hij optimistisch was dat hij een coalitieregering kon vormen, een dag nadat premier Benjamin Netanyahu president Reuven Rivlin had laten weten dat hij dit niet kon en het mandaat teruggaf.

“We gaan nu een dag werken,” zei Gantz dinsdagochtend terwijl hij naar de sportschool ging. “We zijn altijd optimistisch, het is een manier van leven.”

Netanyahu kondigde maandagavond aan dat hij geen regering kon vormen, en beschuldigde Gantz ervan onverzettelijk te zijn in een videoboodschap op sociale media.

Na de aankondiging van Netanyahu deelde de directeur-generaal van de residentie van de president, Harel Tubi, politieke partijleiders mee dat Rivlin het mandaat aan Gantz zou geven, die net als Netanyhau 28 dagen de tijd heeft om een ​​coalitie te vormen.

‘Ik heb president Rivlin meegedeeld dat ik hem het mandaat teruggeef’, zei de premier in zijn videoboodschap. “Sinds ik het mandaat heb ontvangen, heb ik onvermoeibaar gewerkt, zowel openlijk als heimelijk, om een ​​brede coalitieregering te vormen. Dat is wat de mensen willen, en dat is wat Israël nodig heeft in het licht van de steeds groeiende veiligheidsdreigingen in de regio.”

“Ik heb mijn best gedaan om een ​​brede coalitieregering te vormen en een nieuwe ronde van verkiezingen te vermijden, helaas, keer op keer weigerde Gantz. Eerst weigerde hij het plan van de president voor een eenheidsregering, daarna weigerde hij mij te ontmoeten, toen weigerde zijn onderhandelingsteam te sturen, en uiteindelijk weigerde hij het compromis dat ik hem presenteerde. “

Netanyahu “vergeet” daarbij te vermelden dat Gantz genoegen zou moeten nemen met een rol op het tweede plan en moest accepteren dat de ultra orthodoxe en twee (extreem) rechtse partijen in een dergelijke regering zitting zouden moeten hebben.

Volgens oudere bronnen in de Likud, zal Netanyahu nu vechten tegen de vorming van een minderheidscoalitie door Gantz, waarvan de Likud zegt dat het alleen gericht is op het verdrijven van Netanyahu.

“Het nachtmerriescenario is de vorming van een (minderheids)regering wiens doel niet is om goed te regeren, maar om Netanyahu uit de positie van premier te halen,” zeiden de Likud-bronnen.

Netanyahu is van plan de vorming van een dergelijke regering te bestrijden met een hele politieke campagne, hij is van plan onder meer te vechten om de het Israelische publiek aan zijn zijde te krijgen en zal politieke spelers onder druk te zetten om niet mee te werken aan een dergelijke coalitie, daarnaast is Netanyahu van plan de eenheid onder de rechtse partijen te versterken en om zijn positie in de Likud verder te versterken.

In antwoord op de bewering van Netanyahu dat Gantz niet wilde meewerken, zei Blue and White party: “De tijd voor spin is voorbij, nu is het tijd om te handelen. Blue & White is vastbesloten een liberale eenheidsregering te vormen onder leiding van Benny Gantz, precies zoals het publiek een maand geleden heeft gestemd. “

Benny Gantz zal alle leiders van de politieke partijen uitnodigen voor een één-op-één gesprek, te beginnen met een uitnodiging aan de Likud.

Senior Blue & White parlementslid Moshe Ya’alon, een andere voormalige IDF-chef, zei dinsdag dat Netanyahu het land naar verkiezingen had gesleept om te voorkomen dat er strafrechtelijke aanklachten zouden opdoemen tegen hem.

“Uittredende premier Benjamin Netanyahu is er opnieuw niet in geslaagd een coalitie te vormen en wordt uiteindelijk gedwongen het mandaat terug te geven aan de president. We herinneren iedereen er nogmaals aan dat we pas vorige maand de verkiezingen gehad, en alles er tot nu toe is gebeurd komt voort uit de criminele betrokkenheid en strijd om te overleven van Netanyahu, de rest bestaat uit spins en leugens. “