Iran onthult kit om artillerieraketten om te zetten in geleide raketten

Senior officieren inspecteren Labeik-geleidingssystemen. Foto Jane’s

Het Iraanse leger zegt dat het een nieuwe conversie kit heeft geproduceerd om artillerieraketten te upgraden naar grond-tot-grond raketten, een technologie waarvan Israël Teheran heeft beschuldigd deze aan de terreurgroep Hezbollah te proberen te leveren.

De Iraniërs onthulden de nieuwe upgrade van het geleidingssysteem, Labeik genaamd, tijdens een evenement donderdag waarop volgens Jane’s Defense Weekly een aantal nieuwe militaire technologieën werden gepresenteerd .

Volgens Jane’s leek de Labeik op de geleidingssystemen op de Fateh-110-serie raketten, waarvan velen veronderstellen dat deze in handen van Hezbollah in Libanon zijn. Volgens het rapport lijkt het nieuwe systeem ook compatibel te zijn met de zware artillerie-raketten van Zelzal.

Op de Iraanse tv werden videobeelden van het nieuwe conversiesysteem uitgezonden die een korte body toonde met vier omgekeerde vinnen die tussen de raket en zijn lading kunnen worden gemonteerd.

“Er is niets nieuws in de conversie zelf, ze doen het al jaren en ze toonden al conversiekits voor de Fatah 110 raketten,” vertelde Uzi Rubin, een van de pioniers van Israëls vroegste pogingen tot raketverdediging.

“Wat hier nieuw is, is de aerodynamica van de winglets – zeer uniek, tot nu toe ongezien in Iran en niet eerder gezien in enig ander land. Naar eigen ontwerp gaan in plaats van anderen te kopiëren, duidt op zelfvertrouwen. Het doel van de nieuwe en unieke aerodynamica is waarschijnlijk om de manoeuvreerbaarheid van de omgebouwde raketten te vergroten. ”

Gevraagd of de ontwikkeling van het nieuwe systeem gevolgen had voor het raketprogramma van Hezbollah of hoe Israël omgaat met de terreurgroep, antwoordde Rubin dat het “zeker” deed.