VERSLAG – Dader Halle gepakt, Netanyahu noemt aanslag Halle voorbeeld voor stijgende antisemitisme in Europa”

Stephan Balliet, 27. Screen capture

De dader van de aanslag op een synagoge in Halle, Duitsland is gepakt. Volgens de Duitse justitie gaat het om de 27-jarige Stephan Balliet, een neonazi, die volgens justitie alleen opereerde.

Op een video die inmiddels is verwijderd, die de terrorist live op de gamesite Twitch plaatste, was te zien hoe hij in de lens van de camera keek voordat hij met zijn moordpartij begon.

Met een zwaar Duits accent brabbelt hij snel korte antisemitische leuzen, waarbij hij de Holocaust ontkent en Joden beschuldigt dat ze “de kern van alle problemen” in de westerse samenleving zijn.

Hij probeert de deur van de synagoge met een explosief te openen wat hem niet lukt. Als op dat moment een vrouw van in de 50 voorbij loopt en opmerkingen tegen hem maakt, schiet hij haar zonder iets te zeggen van korte afstand in de rug, waarbij zij overlijdt.

Binnen in de synagoge zagen de angstige aanwezigen op de schermen van de beveiligingscamera’s de pogingen van de aanvaller om het gebouw binnen te dringen.

“We barricadeerden onze deuren van binnenuit en wachtten op de politie”, vertelde de Joodse gemeenschapsleider Max Privorotzki aan Stuttgarter Zeitung.

Nadat nieuwe pogingen de deur van de synagoge met explosieven en geweerschoten te forceren nutteloos blijken, vuurt hij nog wat schoten af in de straat voordat hij in zijn auto stapt en vertrekt.

Later werden de synagoge bezoekers door de politie uit de synagoge gehaald, per bus naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek, waarna ze in het ziekenhuis in een geïmproviseerde ruimte zo goed en kwaad als het ging, de Jom Kippur dienst af konden maken. Vervolgens werden ze door de politie naar hun huizen begeleid.

Een paar straten verder ziet hij een Turkse kebab winkel, waar hij eerst explosieven naar binnen gooit, waarna hij korte tijd later een van de mannen in de kebab zaak van korte afstand doodschiet.

Premier Netanyahu sprak zei in een gisteravond uitgegeven verklaring: “De terreuraanslag op de gemeenschap in Halle, Duitsland, op Jom Kippoer, de heiligste dag voor ons volk, is een uitdrukking van het toenemende antisemitisme in Europa”

“Uit naam van het Israëlische volk heb ik condoleances gestuurd naar de families van de slachtoffers en wens ik een spoedig herstel voor de gewonden”, aldus de premier van Israel. “Ik roep de Duitse autoriteiten op om vastberaden te blijven optreden tegen het fenomeen antisemitisme.”

President Reuven Rivlin zei dat hij “verbijsterd en gepijnigd was door de verschrikkelijke antisemitische moorden in Duitsland”, die tijdens de heiligste en belangrijkste dag van het jaar voor alle Joden ter wereld zijn gepleegd. Hij riep Duitse leiders en de hele vrije wereld op om de volledige kracht van de wet tegen antisemitisme en de resultaten ervan te brengen.

9 oktober 2019 Politie bij een synagoge in New York. . Screenshot Twitter

De aanslag in Halle maakt meer dan ooit duidelijk dat Joden nergens veilig zijn. Of het nu in Europa of Amerika is, synagoges moeten overal ter wereld zwaar worden bewaakt door veiligheidsagenten en zwaar bewapende agenten voor de deuren.

Het Simon Wiesenthal Center waarschuwt terecht de Duitse autoriteiten voor het opkomend antisemitisme. “De aanslag in Halle kan een voorloper zijn voor meer geweld tegen Joden in de aanloop naar de herdenking van de Kristalnacht”, aldus Shimon Samuels, directeur internationale betrekkingen van het Simon Wiesenthal Center.

Op 10 november 1939 werden in de door de nazi’s geïnitieerde Kristalnacht in Duitsland en Oostenrijk 91 joden gedood, 30.000 joden gearresteerd, 1.400 synagogen in brand gestoken en talloze huizen en bedrijven vernield.

In Halle werden die dag 200 Joodse mannen gearresteerd en naar concentratiekamp Buchenwald gestuurd, de synagoges in brand gestoken en kwam er een einde aan 800 jaar Joods leven in die stad.

Advertentie (4)