Minister Kaag gaat de financiering van de omstreden UNWRA hervatten

Minister Kaag. Screenshot YouTube

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil de per 1 augustus dit jaar gestopte betalingen aan de omstreden UNWRA weer hervatten.

De UNWRA (‘United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees’), die de fabel van 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen in leven houdt evenals ‘het recht op terugkeer’, zou inmiddels de omstreden managers hebben ontslagen, of zijn zelf opgestapt, zo meldt het AD.

Afgelopen zomer werd bekend dat bij UNRWA sprake was van diverse ernstige misstanden, waaronder discriminatie, seksueel wangedrag, intimidatie en vriendjespolitiek. Minister Kaag zette daarop de Nederlandse bijdrage aan de VN-organisatie voor dit jaar geheel stop. Dat betreft een jaarlijkse bijdrage van 13 miljoen euro. Destijds stelde minister Kaag dat ze grote zorgen had geuit en om opheldering had gevraagd.

Samen met een een aantal andere landen drong Nederland aan op een onafhankelijk onderzoek. Een door de secretaris-generaal van de VN aangestelde functionaris heeft inmiddels een verbeterplan opgesteld.

De eerste conclusies van het onderzoek, en het opgestelde plan zelf, worden komende week door UNWRA samen met de geldschieters besproken. Minister Kaag heeft verklaard dat als dat gesprek goed verloopt, Nederland de betalingen aan UNWRA weer kan voortzetten. De tijdelijke stop lijkt nu dus ‘voor de bühne’ te zijn geweest.

Schriftelijke verzoeken van de VN en de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, met het vriendelijke verzoek om de Nederlandse bijdrage weer over te maken, zijn inmiddels bij de Nederlandse regering binnengekomen, zo is bekend gemaakt.

De financiële nood bij de UNWRA is zo hoog, zegt minister Sigrid Kaag, dat de Palestijnse ‘vluchtelingenorganisatie’ de komende maand niet meer in staat zal zijn om de salarissen van werknemers te betalen.

Advertentie (4)