Belgische krant De Morgen beschuldigt Joods parlementslid spion voor Israel te zijn

Michael Freilich, met keppel, woont een bijeenkomst bij met federale parlemenstleden en pro-Palestijnse activisten in Brussel, België, 7 november 2019. Foto Inge Verhelst / Belgisch Federaal Parlement/JTA

De hoofdredacteur van het Belgisch dagblad De Morgen beschuldigd een Joods parlementslid ervan dat hij in het parlement spioneerde voor Israël, meldt JTA.

In een op-ed dat jl zaterdag werd gepubliceerd met de kop Antisemitisme uitte de hoofdredacteur Bart Eeckhout, deze beschuldiging aan het Belgisch parlementslid Michael Freilich.

Eeckhout schreef dat De Morgen had vernomen dat de parlementaire assistent van Freilich vorige maand enkele minuten een uitwisseling filmde tussen Belgische parlementsleden en vertegenwoordigers van pro-Palestijnse niet-gouvernementele organisaties.

Eeckhout beweerde dat de beelden in het geheim waren gefilmd, maar Freilich vertelde de lokale media dat de korte video’s bedoeld waren om op sociale media te delen.

Het op-ed artikel in De Morgen zei echter niet waar de video’s voor zouden worden worden gebruikt of voor bedoeld waren.

Freilich, die geen Israelisch staatsburger is, was de voormalig hoofdredacteur van het Belgisch Joodse tijdschrift Joods Actueel en werd eerder dit jaar in het parlement gekozen op het ticket van de centrumrechtse N-VA-partij. Hij is sterk aanwezig op sociale media, waar hij video’s en foto’s deelt van verschillende activiteiten.

Nadat een gedragspaneel in het parlement concludeerde dat Freilich niet het recht had om de ontmoeting te filmen, die als onofficieel werd gedefinieerd, heeft Freilich de opnamen niet gepubliceerd.

Eeckhout vroeg zich echter af “of de heer Freilich de opnamen alleen maar toevoegde aan zijn privé-verzameling films van Israël-critici, of verzamelde hij informatie voor andere geïnteresseerde partijen, zoals Israël?” “Het eerste zou amateuristisch zijn, de tweede ruikt echter naar spionage.”

Eeckhout schreef ook dat “toevallig” kritiek op “de Israëlische regering gelijkgesteld wordt met antisemitisme.”

Het is niet voor het eerst dat de krant De Morgen met “antisemitisme komt”. Eerder dit jaar verdedigde Eeckhout de bewering van een columnist van De Morgen, onnauwkeurig toegeschreven aan een joodse zanger, over joden met “lelijke neuzen”. De op-ed, die Israël ervan beschuldigde land te stelen en een joods superioriteitscomplex te vertonen, werd uiteindelijk herzien om waarbij de verwijzing naar “lelijke neuzen werd weggelaten.

Freilich vertelde het Joodse Telegrafische Agentschap dat de spionagebeschuldiging “de geest verbijstert” en “Dreyfus mentaliteit is aan de vooravond van 2020”. Alfred Dreyfus was een Franse soldaat die in 1894 ten onrechte was veroordeeld voor verraad omdat hij joods was.