Chanoeka & Kerst in zelfde week, beide gevierd in Israël

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het winterseizoen is gearriveerd in Israël, een periode waarin Chanoeka en Kerstmis in dezelfde week worden gevierd. Schoolkinderen zijn op vakantie, families trekken erop uit. NoCamels zet de festiviteiten in Israël op een rijtje.

Sufganyot. Foto Joop Soesan

Natuurlijk mogen de sufganyots in Israel niet ontbreken en vind je in iedere supermarkt en shoppingmall stands met deze heerlijke en verslavende lekkernij. Probeer er maar eens van af te blijven, mij lukt het bijna nooit.

Hanu-kerstmarkt, Haifa

De Europese kerstmarkten staan bekend om hun extravagante decoraties, lokale gerechten, glühwein, handgemaakte geschenken en concerten. De Hanu-kerstmarkt in Shuk Talpiot in Haifa brengt een voorproefje van Europa naar Haifa – maar wel met een Israëlische draai natuurlijk.

Hanukkah-lampencollectie, Tel Aviv

Foto Drora en Pinchas Zackai

Bezoek het Nahum Gutman-museum in de wijk Neve Tzedek in Tel Aviv om een unieke Hanukkah-lampencollectie te zien. De collectie is van Drora en Pinchas Zackai en bestaat uit ongeveer 60 Hanukkah-lampen, die elk een andere Joodse gemeenschap van over de hele wereld weerspiegelen.

Hanukkah-lampen staan bekend als een Hanukkiyah of ook wel menora genoemd, een type kandelaar met negen kandelaars. Er is niet één vorm of grootte hetzelfde van een Chanoekia en daarom is de tentoonstelling des te interessanter. Om een Hanukkiyah als “koosjer” te beschouwen voor Chanoeka, moeten acht kandelaars in lijn zijn met elkaar met de negende kaars (de “shamash”) in een andere positie.

Lantaarns in de grotten, Rosh Hanikra

Foto IPA

Het is overdag al adembenemend om de grotten in Rosh Hanikra aan de grens met Libanon in te gaan en te zien, maar deze geologische formaties zien tijdens een nachtelijke lantaarntocht, is nog cooler.

De 75 minuten durende tour, die van tevoren moet worden gereserveerd, bevat een begeleide uitleg over hoe de grotten werden gevormd en de geschiedenis van de site. De tour omvat ook een groep singalong van Hanukkah-liedjes en het aansteken van de hanukkiyah.

De Chanoeka-tours vinden plaats van 23-26 december en 29 december om 17:15 uur. en 18.30 uur De toegangsprijs is NIS 54 ($ 15) voor volwassenen en NIS 48 ($ 13) voor kinderen.

Elmina Theater Festival, Jaffa

Foto Elmina

Er zijn tientallen theater- en muziekfestivals gericht op gezinnen voor de feestdagen die in heel Israël plaatsvinden. En hoewel het Festigal het meest bekend is door zijn blitse kostuums, de beste kindersterren en pakkende muzikale nummers, kunnen degenen die op zoek zijn naar iets met een meer educatieve boodschap er de voorkeur aan geven in Jaffa te gaan kijken.

Het Elmina Theaterfestival gebruikt het podium om verschillende culturen te vieren. Van 19-21 december trekt het Elmina-ensemble het doek omhoog over nieuwe producties met betrekking tot vooroordelen en acceptatie, familietradities en elementen uit Joodse, christelijke en islamitische culturen. Sommige shows zijn in het Hebreeuws, sommige in het Arabisch, sommige tweetalig en andere non-verbaal.

Aansteken van menora’s door heel Israel

Gouden menora in Oude Stad Jeruzalem. Screenshot YouTube

Chabad, de Joodse Hassidische beweging, organiseert openbare Chanoeka evenementen in het hele land tijdens Chanoeka.

In Tel Aviv vindt het ontsteken van menora elke avond plaats tijdens de vakantie op de Rabin- en HaBima-pleinen. In Jeruzalem is het Grand Menorah Lighting Festival, en vindt het aansteken van een 3.50 meter hoge koperen hanukkiyah in de Mamilla Mall elk avond plaats. Chabad brengt ook oversized hanukkiyahs naar buurten in het hele land, en delen dan vaak sufganiyot uit na de zegeningen.

Selfies bij de kerstboom in heel Israel

Kerst in Jaffa. Foto: gemeente Tel Aviv

Ondertussen barst op Ben-Gurion Boulevard in de German Colony van Haifa de kerstsfeer los. Er is een extra grote Hanukkiyah, een kerstboom en een halve maan met ster allemaal verlicht aan de voet van de Baha’i-tuinen. En natuurlijk is Haifa de thuisbasis van het multiculturele festival Holiday of Holidays, dat elk weekend in december plaatsvindt.

In Nazareth is de enorme kerstboom van de stad op het Hama’ayan-plein nog steeds een favoriete selfie-plek. Probeer je bezoek te timen met de jaarlijkse kerstparade langs Al-Umal Al-Arab St., die gepland staat om 14:30 uur. op 24 december.

En in Jaffa staat een metershoge kerstboom bij de beroemde klokkentoren bij de ingang van de stad.

Advertentie (4)