3D geprinte veganistische hamburger volgend jaar in Israelische hamburgerketen

Of het lekker smaakt weten we nog niet maar de Israelische hamburgerketen Burgus Burger Bar (BBB) is onlangs een partnerschap aangegaan met de Israëlische startup van geprinte 3D-hamburgers, SavorEat Ltd. om in 2021 deze veganistische hamburger in haar restaurants te verkopen.

‘S Werelds eerste vleesloze hamburger die is geprint met de eigen 3D-printtechnologie van SavorEat. Foto SavorEat

SavorEat heeft een machine ontwikkeld die direct een veganistische burger kan afdrukken uit een cartridge met plantaardige eiwitten, vetten, smaakcomponenten en cellulose, een vezel dat kan worden gemanipuleerd in verschillende texturen, inclusief die van runderspier en vet. De machine is ontworpen om, met gebruik van infraroodlicht, de hamburger te koken tijdens het afdrukken. Mocht de pilot succesvol zijn, dan is BBB van plan een werkende hamburgerprinter in elk van zijn restaurants te installeren.

BBB exploiteert in Israel ongeveer 100 hamburgerrestaurants onder drie merknamen: BBB, Mozes en Burgerim. De restaurantgroep biedt al vegan hamburgers gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat. Volgens Ahuva Turgeman, algemeen directeur van BBB, maakt het partnerschap deel uit van de inspanningen van het bedrijf om duurzamere producten te introduceren.

De technologie van SavorEat is ontwikkeld door Oded Shoseyov, een professor in de moleculaire biologie van planten, eiwittechnologie en nano-biotechnologie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en een van de mede-oprichters van SavorEat.

Volgens Shoseyov zal het printen van een hamburger ongeveer 3 minuten duren en is dan klaar om gegeten te worden.

We zullen het gaan zien en meemaken in 2021

Advertentie (4)