‘Profiel van een schlemiel’ – Column van Rob Fransman

Rob Fransman

De doos met draadjes was net een echte bom. Reden genoeg om groot alarm te slaan in de omgeving van kosjer restaurant HaCarmel op de Amstelveenseweg. Het zoveelste incident, na ingeslagen ruiten, een ‘verwarde’ Syriër die de boel kort en klein wilde slaan en zo langzamerhand ontelbare andere risjes. Een kosjer restaurant exploiteren en de Israëlische vlag ophangen blijkt niet te kunnen in Amsterdam. Sami Baron doet het toch en blijft koppig open. ‘Mij maken ze niet bang’, zegt hij op de website van het Cidi. Kol ha kawod Sami, je verdient respect.

Ik kom regelmatig langs Ha Carmel en kijk altijd even naar binnen in de hoop dat er mensen zitten. Ik voel me soms een beetje schuldig omdat ik er zelf nog nooit gegeten heb. Gisteren volgde ik live op televisie de gebeurtenissen. Veel was er niet te zien. Er werd voornamelijk gewacht op de mannen die het ding onschadelijk moesten maken. Politieagenten liepen zenuwachtig telefonerend heen en weer. Toen de explosieven-opruimingsdienst arriveerde hadden ze een robot bij zich. De robot op rupsbanden zag er uit zoals een kind die tekent. Even later kwam er een marsman in beeld die iets aan het ding in het portiek deed. Wat hij uitvoerde was niet te zien omdat een vuilnisbak het uitzicht van de AT5-camera belemmerde. Een paar uur later was het voorbij. Loos alarm! De buren mochten weer naar hun woning en het verkeer mocht er door.

Ik filosofeerde over de dader.

Stel je heet Lesley, Johny of Kevin. Je VMBO heb je niet afgemaakt. Je zit thuis met een uitkering, je hebt weinig omhanden en het is onduidelijk wat je met de rest van je leven aanmoet, Eén ding is wel duidelijk: je hebt een hekel aan Joden, een bloedhekel zelfs. Je kent er weliswaar niet een persoonlijk maar je haat ze desalniettemin. Op Facebook en Twitter kom je graag. Niet onder eigen naam natuurlijk, je kijkt wel uit. Anoniem zit je achter je toetsenbord lekker op Joden te schelden. Maar dat is niet genoeg. Je wilt meer! Dan heb je een geniaal idee! Een nepbom bij dat restaurant met die vlag, dat zal die Joden leren. Je maakt een doosje waar een paar draden uitsteken en dat leg je in het portiek. Je voelt je prettig. ‘Ik ben een held,’ denk je vergenoegd. Jammer dat je het niet op Facebook kunt zetten.

of:

Stel je heet Mohammed, Hussein of Achmed. Je hebt je VMBO afgemaakt maar je krijgt nergens een stageplaats. Heel erg je best doe je daar niet voor, het gaat toch prima zo? Het is leuk om samen met je broeders een beetje te chillen in de shisha lounge. Je geld verdien je door op je scooter regelmatig een pakketje weg te brengen. Een duidelijk toekomstbeeld heb je niet maar één ding ding is zeker. Alles wat fout gaat komt door de  Joden. Je haat ze, die kkjoden met hun land en die vlag van ze. Je kent weliswaar geen Jood maar dat hoeft ook niet. Het is voldoende om te weten dat de Joden de Palestijnen onderdrukken en hun land hebben afgenomen. Je kent ook geen Palestijn maar het zijn je broeders! Daarom knutsel je een doos die op een bom lijkt in elkaar en die leg je bij dat restaurant met die kkvlag. Je voelt je helemaal fijn. ‘Ik ben een held,’ denk je vergenoegd. Volgende keer maak ik een echte bom.

De halve stad ontregeld, buren uit hun huis de kou in, Joden voor de zoveelste keer gemaltraiteerd. Alles bij elkaar kostte die nepbom de stad heel veel geld. De politie zal onderzoek doen naar de slemiel die dat heeft veroorzaakt. Maar personeelsgebrek in een stad waar de misdaad sowieso hoogtij viert maakt dat zeer onzeker.

Gisteravond reed ik over de Amstelveense weg langs Ha Carmel. Het leek er drukker dan anders. “Goed zo!’ dacht ik. En beloofde mezelf er nu eens te gaan eten.