Lustrum Chanoekaconcert in Amsterdams concertgebouw groot succes

Foto door Eduardus Lee

Op de eerste avond van Chanoeka was er voor het vijfde jaar op rij een Chanoekaconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Vorig jaar in de grote zaal, dit jaar in de kleine zaal, omdat wegens Kerst de grote zaal allang volgeboekt was. Het Jewish Amsterdam Music Ensemble (JACE) trad voor de vijfde maal op, dit is het enige ensemble in Nederland dat bestaat uit professionele Joodse artiesten die allen woonachtig zijn in Nederland. Het is zelfs de enige in zijn soort in Europa. Er zijn professionele opnames gemaakt van het concert, enkele nummers vind je op dit Youtube-kanaal.

Gastcantor was opnieuw Israel Nachman, met zijn zeer indrukwekkende stem en innemende glimlach was hij de ster van de avond. Barry Mehler, de geestelijk vader van het concert, leidde de avond professineel en met humor en de bekende dirigent Joan Berkheimer was de dirigent. Cantor Leizer Brook, bekend van het eerste Chanoekaconcert, leverde ook een verdienstelijke bijdrage.

Tot aan WOII was het Chanoekaconcert een jaarlijkse traditie en sinds 2015 is het weer helemaal terug. Het concert is elk jaar strak uitverkocht.

Ook de Stichting Chanoeka Concert organiseerde dit jaar een concert, op 29 december. Dit was in samenwerking met B’nai B’rith, en ook dit concert was uitverkocht.

Het eerstvolgende concert van Barry en JACE zal zijn op 28 april. Het concert zal staan in het teken van Jom Ha’atsmaoet, 75 jaar bevrijding en het Eurovisie Songfestival. Kaarten zijn nog beschikbaar, via https://www.concertgebouw.nl/concerten/jom-ha-atsma-oet-concert-2020/28-04-2020 .

Advertentie (4)