Pompeo: “Europa is niet zo behulpzaam als zou moeten” (video)

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de Europeanen moeten begrijpen dat de Amerikaanse aanval ook levens in Europa heeft gered. “Ondanks dat landen als Engeland en Frankrijk om terughoudendheid vragen”, aldus Pompeo.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft vrijdag verklaard dat de Europese bondgenoten van Washington ‘niet zo behulpzaam’ waren. Hij had gehoopt op meer steun na de door de Amerikanen uitgevoerde vergelding op de Iraanse militaire commandant Qasem Soleimani in Irak.

Pompeo zei dat hij met talloze collega’s over de hele wereld had gebeld om de aanval te bespreken, die werd geprezen door de Republikeinse partijgenoten van de Amerikaanse president en door bondgenoot Israël, maar elders ontmoette hij scherpe waarschuwingen dat het regionale spanningen kon veroorzaken.

“Ik heb de afgelopen anderhalve dag, twee dagen, gesproken met bondgenoten in de regio, met hen gedeeld wat wij hebben gedaan, waarom we dat hebben gedaan, opzoek naar hun steun. Ze zijn allemaal fantastisch geweest”, zei Pompeo in een interview met Fox News.

“Maar de reacties in de gesprekken met onze partners in Europa waren van een totale andere aard. Eerlijk gezegd zijn de Europeanen niet zo behulpzaam geweest als ik hoopte dat ze zouden zijn”, aldus Pompeo.

Zo drong de Franse president Emmanuel Macron er bij de betrokkenen op aan om ‘terughoudend’ te handelen, terwijl de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zei dat ‘de-escalatie de sleutel is’.

“De Britten, de Fransen, de Duitsers moeten allemaal begrijpen dat wat wij deden ook levens in Europa heeft gered”, aldus Pompeo.

“Deze actie een goede zaak voor de hele wereld en we dringen er bij iedereen op aan om achter de Verenigde Staten te staan en te proberen te doen wat wij doen om de Islamitische Republiek Iran te dwingen zich te gedragen als een normaal land”, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Advertentie (4)