Spanning loopt op. Trump waarschuwt Teheran: ‘We hebben 52 Iraanse sites getarget’

Screenshot YouTube

De spanning in het Midden Oosten loopt langzaam op. Er wordt zelfs rekening gehouden met een oorlog nu de dreigementen over en weer toenemen. Terwijl in Irak de begrafenis processies onderweg zijn en de stoffelijke resten van Soleimani naar Iran worden gevlogen waarschuwt de Amerikaanse president Trump de Iraanse leiders tegen represailles. In Israel komt vanochtend het veiligheidskabinet opnieuw bijeen en heeft de IDF vergaande maatregelen getroffen.

“Iran roept wel heel wel moedig om bepaalde Amerikaanse doelen te raken als wraak voor onze bevrijding van de wereld van hun terroristische leider nadat die een Amerikaan heeft vermoord”, schreef Trump op Twitter.

“Als Iran Amerikanen of Amerikaanse doelen treft, hebben we 52 Iraanse doelen in zicht,” schreef Trump. “Sommige op een zeer hoog niveau en belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur, en die doelen, en Iran zelf, WORDEN ZEER SNEL EN ZEER HARD GERAAKT.”

De 52 doelen staan volgens Trump voor het aantal Amerikaanse gijzelaars die in 1979 444 dagen weerden gegijzeld in Teheran na bestorming van de Amerikaanse ambassade.

Iran heeft gezworen wraak genomen voor de dood van Soleimani, het brein van zijn regionale militaire strategie. Hij werd begin vrijdag vermoord in de buurt van de internationale luchthaven van Bagdad, samen met senior Iraakse militanten in een gerichte Amerikaanse luchtaanval in opdracht van Trump.

Iran maakte gisteren bekend dat het land 35 sites in het Midden Oosten als doelwit hebben bestempeld. Hieronder zijn Amerikaanse legerbasissen en Tel Aviv.

De angst voor een oorlog neemt toe, alhoewel niemand weet hoe en wanneer Iran wraak zal nemen.

Algemeen wordt aangenomen dat Iran na de begrafenis vandaag van Soleimani en de daaropvolgende drie dagen van algemene rouw terug zal slaan.

Dit kan binnen een paar dagen of een paar weken zijn.