Onderzoekers Universiteit van Tel Aviv ontdekken zeldzame tumor bij dinosaurus

Foto TAU

Onderzoekers van TAU identificeerden een goedaardige tumor genaamd LCH (Langerhans Cell Histiocytose) in twee gefossiliseerde staartwervels van een jonge dinosaurus die meer dan 60 miljoen jaar geleden in het zuiden van Alberta leefde.

De onderzoekers, geleid door Dr. Hila May van de Afdeling Anatomie & Antropologie en het Dan David Center for Human Evolution aan de Sackler Faculteit der Geneeskunde, zeiden dat dit type tumor een zeldzame ziekte is die nog steeds bij mensen wordt gevonden, vooral bij kinderen jonger dan 10 jaar, en kan aanzienlijke pijn veroorzaken. De bevindingen geven aan dat de ziekte niet uniek is voor mensen, en het gedurende meer dan 60 miljoen jaar heeft overleefd door het lange evolutieproces, van dinosaurussen tot mensen.

Foto TAU

De wervels van de dinosaurus werden verzonden naar het Shmunis Family Anthropology Institute in het Dan David Centre, faculteit geneeskunde in het Steinhardt Museum of Natural History, voor inspectie met de geavanceerde micro-CT-scanner van het Instituut.

“De micro-CT-scanner genereert afbeeldingen met een zeer hoge resolutie tot enkele microns,” zegt Dr. May. “Met het scannen van de dinosauruswervels konden we een gereconstrueerd 3D-beeld vormen van de tumor en de bloedvaten die er naartoe leidden. Het beeld bevestigde met grote waarschijnlijkheid dat de dinosaurus inderdaad aan LCH leed.

Foto TAU

De verrassende bevindingen geven aan dat de ziekte niet uniek is voor mensen en dat het meer dan 60 miljoen jaar in verschillende soorten bestond – door het lange evolutieproces van dinosaurussen tot mensen. “

“Dit soort onderzoek, mogelijk gemaakt door de huidige technologie, draagt veel bij aan Evolutionaire Geneeskunde – een relatief nieuw onderzoeksgebied dat de ontwikkeling en het gedrag van ziekten in de loop van de tijd onderzoekt”, zegt prof. Israel Hershkovitz van het Dan David Center, de Sackler Faculteit der Geneeskunde die kwaadaardige tumoren bij dinosauriërs heeft bestudeerd en die in de huidige studie heeft geholpen bij de identificatie van de LCH-tumor.

Dr. Hila May. Foto TAU

“Onderzoekers van Evolutionaire Geneeskunde proberen te begrijpen waarom bepaalde ziekten miljoenen jaren van evolutie hebben overleefd en hun oorsprong te achterhalen, om uiteindelijk nieuwe en effectieve manieren te ontwikkelen om ze vandaag aan te pakken.”

Andere bijdragers aan het onderzoek zijn: Prof. Bruce Rothschild van de Universiteit van Indiana, VS; Prof. Frank Rühli van de Universiteit van Zürich, Zwitserland; en de heer Darren Tanke van het Royal Tyrrell Museum of Paleontology in Alberta, Canada. De paper wordt op 10 februari 2020 gepubliceerd in Scientific Reports.

Advertentie (4)