Over een 95-jarige man die uit de lucht viel

Rob Fransman

Forever Young is een serie van BNNVara waarin Chris Zegers spreekt met 80- en 90plussers die onvermoeibaar nog alles uit het leven halen. Zo is er een film over een 84jarige Japanse diskjockey, een Amerikaanse 98-jarige ijshockeyspeler en een 87-jarige die voor haar lol aan trapezes hangt. Alles onder het motto dat leeftijd alleen maar een getal is.

Ik kijk heel weinig televisie maar toch zapte ik precies op tijd om de uitzending over Walter Bingham te zien. Nou ja, ik zapte wat en bleef hangen toen ik een beeld van Jeruzalem herkende en in de bovenhoek van het scherm het BNNVara logo. “Daar gaan we weer,” dacht ik onwillekeurig. Maar dit keer niets negatiefs over Israël. De film was een lofzang op de jeugd van 85-plussers.

Walter Bingham . Screenshot YouTube

En ouder, zoals de jeugd van de 95-jarige Walter Bingham. “Plus 8 maanden,” zegt hij er zelf trots bij. “Want op mijn leeftijd zijn maanden belangrijk.” Het is een bijzonder verhaal. Walter Bingham, in 1924 geboren als Walter Bilig, was het enige kind van een in Polen geboren Joodse vader en een Duits-Joodse moeder. Het gezin woonde in Karlsruhe. Zijn ouders voedden hem op vol van zionistisch idealen. Het was de bedoeling dat hij ooit in het toenmalige Palestina boer zou worden. Het liep anders.

Toen In 1939 de situatie voor Joden onhoudbaar was werd hij door zijn ouders op de trein naar Engeland gezet. Op zichzelf al een wonder want hij was met zijn 15 jaar daar eigenlijk te oud voor. In Wales werd hij opgevangen door het religieus-zionistische Bne Akiwa. Walter nam op zijn 18de verjaardag dienst in het Engelse leger. Aan de invasie in Normandië deed hij mee als ambulancebroeder. Het was niet denkbeeldig dat hij extra risico liep wanneer hij als Duitse Jood krijgsgevangen zou worden gemaakt. Daarom veranderde hij op aanraden van zijn officieren zijn naam in Bingham. Vanzelfsprekend sprak hij vloeiend Duits. Het was daarom logisch dat hij als sergeant al snel werd toegevoegd aan de contraspionagedienst.

Voor zijn buitengewoon moedig gedrag in de oorlog ontving hij meteen na de overwinning een medaille van Koning GeorgeVI. 75 jaar later werd hij nogmaals onderscheiden. Ter gelegenheid van de herdenking van de invasie in Normandië ontving hij uit de handen van de Franse president de hoogste Franse onderscheiding: het Legion d’Honneur. Walter vond na de oorlog zijn moeder terug. Hij was nog maar 21 jaar en ondanks dat zij beiden overtuigde zionisten waren bleven moeder en zoon in Engeland.

Na zijn studie werd Walter journalist, acteur en reclameman. Ook leerde hij vliegen. Hij speelde in diverse Harry Potterfilms, maakte documentaires en vervulde jarenlang de rol van Santa Claus in de beroemde Kerstreclames van warenhuis Harrods. Kennelijk verdiende hij goed met al zijn activiteiten.

Op Internet vond ik een aanwijzing dat hij in zijn eigen light aircraft heen en weer van Engeland naar Israël vloog. “My cheeks were covered in tears,” he says. “Throughout my life I had prayed facing the direction of Jerusalem and here I was looking down on the center of the Jewish world, our holy city. Even though words are my business, I can hardly find adequate expression to describe this emotional feeling.” Wanneer dat was heb ik helaas niet kunnen vinden.

Na het overlijden van Walters vrouw maakte hij op zijn 80ste toch nog alyah. Sindsdien woont hij in een schitterend appartement in Jeruzalem. Tot op vandaag is hij op en top radiojournalist. In Chris Zegers’ documentaire zie je hem in de weer, behangen met allerhande apparatuur interviewt hij politici, kunstenaars en mensen in het nieuws voor zijn eigen radioshow op Arutz 7.

’s-Avonds thuis, gezeten achter drie computerschermen, monteert hij de show, “Walter’s World“ wordt nu al ruim tien jaar iedere vrijdagmorgen uitgezonden en is daarna als podcast te beluisteren. Aruts 7 is een zeer rechts radiostation waar Walter Bingham zich – op zijn zachtst gezegd – prima thuis voelt. De ideeën van Arutz 7 en Bingham staan heel ver af van mijn eigen denkwereld. Toch vind ik het interessant om naar deze man te luisteren, zeker nu ik zijn bijzondere geschiedenis ken. Op zijn 94ste verjaardag maakte Walter een heuse skydive. Heel gewoon. Ik vraag me af wat Walter Bingham nog meer voor ons in petto heeft. Tenslotte is die man pas 95 jaar. En acht maanden!

Walter Bingham skydiving. Screenshot YouTube
Advertentie (4)