Twee Israëlische bedrijven maken handen wassen 100% effectief

Het hygiënische microstation van Soapy bevat nu een zeep met een speciaal ingrediënt dat virussen doodt. Foto Soapy

Gezondheidsexperts zeggen dat handen wassen de beste bescherming is tegen het coronavirus dat sinds eind december 107.490 mensen heeft besmet. Maar zeep en water kunnen niet elke microbe verwijderen.

Twee Israëlische bedrijven hebben daarom hun krachten gebundeld om het handen wassen 100% effectief te maken voor het doden van virussen. Hierbij worden geen agressieve stoffen zoals bleekmiddel gebruikt.

Het product heet het Soapy hygiene microstation en wordt al in verschillende landen gebruikt .

Soapy biedt een optimale hoeveelheid water (uit de atmosfeer) en zeep per handwas van 20 seconden. Een computer vision-interface controleert of het handen wassen correct is uitgevoerd.

Op verzoek wordt de zeep nu voorzien van een van planten afgeleide stof waarvan is bewezen dat het tabaksmozaïekvirus doodt. Dit virus is resistenter is dan het coronavirus.

In december – voordat het coronavirus China trof – werd het biologisch afbreekbare product getest door het Volcani Center in Rishon LeZion om te zien of het tabaksmozaïekvirus kan doden. Het zeer resistente tabaksmozaïekvirus overleeft hoge temperaturen en blijft meer dan een jaar op oppervlakken actief. Het wordt overgedragen via contact, zoals coronavirus.

Omdat het zo sterk is wordt het tabaksmozaïekvirus als model gebruikt om antivirale middelen te testen. Als iets tabaksmozaïekvirus kan uitschakelen is het effectief tegen een reeks menselijke virussen, zegt Soapy Care, het bedrijf wat de handenwasmachine op de markt brengt.

De onlangs vrijgegeven resultaten tonen aan dat de machine van Soapy 100% effectief is. Er werden 72 monsters genomen.

“Je hebt de aanbevolen 20 seconden handen wassen en ook de juiste hoeveelheid van het juiste zeep, de juiste hoeveelheid water op de juiste temperatuur en feedback bij gebruik dat alles goed is gedaan.”

De machine en de zeep kunnen worden besteld via de Soapy-website. Vanwege het coronavirus kan het pakket besteld worden met een speciale korting. Bestellingen uit de hele wereld worden geaccepteerd.