‘Unorthodox’ nieuwe Joodse serie binnenkort op Netflix

Screenshot YouTube

Na het grote succes van Shtisel, waarvan later dit jaar het derde seizoen op Netflix verschijnt, komt de streamingdienst opnieuw met een Joodse drama serie. Unorthodox werpt dit keer een andere blik op het onderwerp.

Shira Haas, de Israëlische actrice die Ruchami Weiss speelde in Shtisel, keert terug als Esther Shapiro. Esther is een jonge vrouw die uit een ongelukkig ultra-orthodox huwelijk stapt binnen de Chassidische Satmar-gemeenschap in Brooklyn. Zij begint een nieuw leven in Berlijn.

In de serie die vanaf 26 maart op Netflix is te zien, wordt Jiddisch als hoofdtaal naast het Engels gesproken. De trailer kwam op 6 maart uit en is hieronder te zien.

De nieuwe drama serie is gebaseerd op het echte leven van Deborah Feldman. Feldman werd in 1986 geboren in Williamsburg, Brooklyn. Zij groeide op in een Chassidische Satmar-familie waar alleen Jiddisch werd gesproken. Andere talen waren verboden.

Kort na haar geboorte verliet de moeder van Feldman het jodendom. Omdat haar vader niet voor haar kon zorgen, ging de jonge Deborah bij haar grootouders wonen. Op 17-jarige leeftijd trouwde ze in een gearrangeerd huwelijk. Op 19-jarige leeftijd had ze al een zoon, maar ze besloot dat ze wilde studeren en schreef zich in aan het Sarah Lawrence College.

Gedurende de volgende vier jaar leidde haar ervaringen ertoe dat ze meer van het leven zocht. In 2009 verliet ze haar man en de gemeenschap en verhuisde uiteindelijk in 2014 met haar zoon naar Berlijn.

Het lijkt deze ervaringen te zijn waarop de show op is gebaseerd, hoewel de trailer niet vermeldt of Esther kinderen heeft. Desalniettemin is de plot gebaseerd op Feldman’s roman Unorthodox 2012 : The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots.

Hopelijk wordt de nieuwe serie zo succesvol als Shtisel zodat Netflix door gaat met het maken van series met joodse thema’s.

Advertentie (4)