Ultra-orthodoxe leider in Bnei Brak verbiedt alle groepsbijeenkomsten

Begrafenis in Bnei Brak zaterdagavond. Screenshot YouTube

Na de enorme ophef die in Israël is ontstaan bij het zien van de beelden van een begrafenis in Bnei Brak waarbij honderden ultraorthodoxen aanwezig waren, heeft de belangrijkste ultraorthodoxe leider snel bakzeil gehaald. De Israëlische overheid dreigt ondertussen met een verplichte quarantaine van alle inwoners van Bnei Brak.

Rabbi Chaim Kanievsky, een prominent leider van de Litouwse ultraorthodoxe gemeenschap in Bnei Brak, riep zondag zijn volgelingen op om hun gebeden individueel uit te voeren. Zelfs niet in quorums van tien, zoals toegestaan ​​door het ministerie van Volksgezondheid en gebruikelijk volgens de joodse traditie.

Zijn opmerkingen komen nadat honderden mensen in Bnei Brak, een overwegend ultraorthodoxe stad met bijna 200.000 inwoners, deelnamen aan een begrafenisstoet voor een belangrijke rabbijn in strijd met de geldende noodrichtlijnen.

Kanievsky noemde het ‘pikuah nefesh’, de joodse noodzakelijk om levens te redden, omdat bidden in groepen de gezondheid van anderen in gevaar kan brengen.

Kanievsky zei dat wie zich niet aan de instructies van artsen houd een ‘rodef’ is en aan de autoriteiten moet worden gemeld. In de joodse traditie wordt een ‘rodef’ omschreven als een potentiële moordenaar.

De uitspraak betekend een ommezwaai voor Kanievsky, die aanvankelijk de overheidsopdrachten om synagogen, scholen en jesjiva’s te sluiten om de verspreiding van het virus te beteugelen, naast zich neer legde.

In Israël is het onder de geldende beperkingen toegestaan met maximaal 20 mensen religieuze evenementen bij te wonen, zoals een begrafenis of bruiloft, op voorwaarde dat ze een afstand van minstens 2 meter van elkaar bewaren.

De politie was aanwezig om toezicht te houden op de begrafenis in de vroege uren van zondag, maar kwam niet tussenbeide om de regels voor sociale afstand te handhaven. De beslissing werd verdedigd met het argument dat er anders rellen zouden ontstaan die de chaos en het gevaar op besmettingen zouden vergroten.

Gezien het toenemende aantal besmetting met het coronavirus overweegt de regering een volledige quarantaine op te leggen aan Bnei Brak ten oosten van Tel Aviv en andere overwegend ultraorthodoxe gebieden.