COGAT levert een geavanceerde PCR machine voor virus testen aan Gaza

Voorbeeld van een PCR machine. Screesnshot YouTube

De coördinator voor overheidsactiviteiten in Judea en Samaria ( COGAT) heeft aangekondigd dat het een PCR-machine, of thermische cycler, zal overdragen aan Gaza. Het apparaat kan gebruikt worden om coronavirus besmettingen op te sporen. De PCR-machine wordt via de Erez Crossing naar de door Hamas gecontroleerde Gazastrook gestuurd.

De beslissing om het apparaat voor snelle diagnose over te dragen, werd genomen in het licht van de voortdurende pandemie van het coronavirus en het gebrek aan gezondheidszorginfrastructuur in de Gazastrook. Met het nieuwe apparaat kunnen de gezondheidsautoriteiten van Gaza het aantal tests dat per dag wordt uitgevoerd verdubbelen, meldt de Jerusalem Post.

Aangezien er geen direct contact bestaat ​​tussen COGAT, een afdeling van het Israëlische leger en de Hamas-autoriteiten in Gaza, stemde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in samenwerking met andere internationale organisaties ermee in, om tienduizenden dollars te doneren om het apparaat te kopen. De testmachine wordt overgedragen aan het Shafaa-ziekenhuis in Gaza. Naast het apparaat heeft de WHO ook 500 testkits en reagentia gedoneerd, om te worden gebruikt bij het testen op het coronavirus.

Het initiatief maakt deel uit van een aantal door COGAT gecoördineerde acties om verspreiding van het virus in de Gazastrook en de Palestijnse gebieden bestrijden. Er worden virusdetectiekits verstrekt, beschermende kleding voor medische teams en medicijnen met behulp van donaties door de internationale gemeenschap.

Volgens kolonel Iyad Sarhan, hoofd coördinatie en contactpersoon voor de Gazastrook, is het van het grootste belang met de internationale gemeenschap samen te werken om verspreiding van het virus in de Gazastrook te voorkomen.

“Het succes van ons allemaal is een echte overwinning in de schaduw van de crisis in deze uitdagende tijd. We zullen zoveel mogelijk doen om de inwoners van Gaza gezond te houden.”