Werkloosheid in Israël blijft stijgen, 25,8% is zonder werk

Gesloten shoppingmall. Eigen foto

De werkloosheid in Israël als gevolg van het coronavirus blijft stijgen, zo blijkt uit de laatste cijfers van Israël National Employment Service. 1.075.271 mensen, of wel 25,8% zijn nu zonder werk, waarbij het aantal mensen dat hun baan is verloren blijft stijgen.

Begin maart, toen voor het eerst sociale afstandsverordeningen werden afgegeven die van invloed waren op de arbeidsplaatsen, lag het percentage werklozen onder de 4%. In een opmerkelijke stijgende trend hebben meer mensen hun baan verloren in plaats van alleen maar op onbetaald verlof te zijn gestuurd.

Sinds begin maart zijn 935.864 mensen werkloos geworden, van wie 88,7% met verlof is en 6,9% is ontslagen. Vanaf begin april registreerden 87.065 zich als werkloos, van wie 79,9% verlof heeft en 11,7% zijn baan verloor.

“We kijken met grote bezorgdheid naar de toename van het aantal ontslagen mensen in vergelijking met degenen die op onbetaald verlof zijn gestuurd, een trend die al twee weken geleden is begonnen en die een groeiende moeilijkheid uitdrukt voor bedrijven in Israël om zich te kunnen binden aan hun werknemers en hen terug te laten komen wanneer de crisis voorbij is ”, zegt Rami Garor, directeur van de arbeidsdienst.

Bronnen binnen het ministerie van Financiën vertelden aan de publieke omroep KAN dat meer dan 400.000 mensen die vanwege de coronavirus crisis zijn ontslagen of met onbetaald verlof zijn gegaan, werkloos zullen blijven, ook nadat de afsluiting en daarbij behorende restricties zijn opgeheven.

Er ligt een plan klaar om na de Pesach vakantie, die eind deze week eindigt, geleidelijk aan mensen weer naar hun werk te laten gaan en winkels die niet in een shoppingmall zijn onder bepaalde voorwaarden te laten openen.

Advertentie (4)