‘Israël is erin geslaagd de verspreiding van het coronavirus te stoppen’

Prof.Itamar Grotto. Screenshot YouTube

Israël is erin geslaagd de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Nu moet uitgezocht worden hoe de beperkingen voor het publiek kunnen worden opgeheven. Dit volgens adjunct-directeur van het ministerie van Volksgezondheid, prof. Itamar Grotto in een gesprek met Ynet op zondag.

‘Ik denk dat we kunnen zeggen dat we er vrijwel in geslaagd zijn de verspreiding van het coronavirus te stoppen ‘, zei Grotto. Maar de afsluiting tijdens de Pesach vakantie gaat door. “Daarna kunnen we bespreken wanneer we kunnen beginnen dat te veranderen. Er zijn essentiële vragen over de timing, de reikwijdte van de uitgang en de volgorde van de uitgang – wie verlaat eerst en wie verlaat daarna.”

De adjunct direkteur van het Ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat de resultaten van de grote uitbraak in Bnei Brak en daarmee gepaard gaande afsluiting pas over een paar dagen bekend zullen worden.

‘Afgezien van dit verhaal, kan worden gezegd dat we ons in een relatief stabiele situatie bevinden en dat we ons nu in de stopfase bevinden. Nu moeten we zien hoe we hier uit komen’, zei Grotto.

iedereen zal lang maskers moeten dragen, testen zal lang moeten doorgaan en veiligheidsmaatregelen in de openbare arena, inclusief goede hygiëne en afstand houden tot anderen, zal ook nauwlettend gevolgd moeten worden.

Grotto is van mening dat er een tijdschema moet worden opgesteld waarin gedetailleerd wordt aangegeven wanneer de beperkingen zullen worden opgeheven, ook al vinden anderen van het ministerie van Volksgezondheid dat het te vroeg is om dat te doen.

“Ik denk dat het belangrijk is dat het doel is dat we een plan hebben met een georganiseerde dienstregeling. Dat het publiek begrijpt dat er een georganiseerd plan is. En als er zondag een plan is, zal dat meer vertrouwen geven aan het publiek en aan bedrijven ‘natuurlijk,’ zei Grotto.

De professor sprak over de daling van het aantal tests dat de afgelopen dagen dagelijks werd uitgevoerd, en legde uit dat er moeilijkheden en “problemen” waren bij het aanschaffen van materialen voor testen. Grotto voegde eraan toe dat het testen nog steeds vordert en dat er meer instellingen worden toegevoegd om de testmogelijkheden te vergroten.

Israël werkt ook aan het verkrijgen van serologische tests, die de hoeveelheid antilichamen of eiwitten in het bloed meten wanneer het lichaam reageert op een specifieke infectie. Hiermee kunnen gezondheidswerkers mensen te identificeren die in het verleden een infectie hebben overwonnen en een immuunrespons hebben ontwikkeld. Dit kan helpen bepalen wie niet meer vatbaar is voor infectie.

Grotto is van mening dat er miljoenen serologische tests zullen komen, waardoor er dagelijks duizenden kunnen worden uitgevoerd.

De professor voegde eraan toe dat de wijdverbreide tests die voor Bnei Brak waren gepland, waren geannuleerd omdat de situatie daar al bekend was. ‘We willen andere plaatsen controleren. Alles bij elkaar weten we dat er in Bnei Brak een hoog besmettingspercentage is.