Israelisch bedrijf gaat met drones dadel palmbomen bestuiven nu bijen populatie afneemt

Dadelbomen in de Jordaanvallei bestoven door Blue and White Robotics en Dropcopter. Foto BWR

Blue and White Robotics , een maker van drones opgericht door veteranen van de Israëlische luchtmacht, werkt samen met het in Syracuse, New York gevestigde, bestuivingsbedrijf voor luchtgewassen om een ​​grootschalig bestuivingsproject in de Jordaanvallei uit te voeren en telers te helpen het hoofd te bieden wegens de sterke afname van de bijenpopulatie en een tekort aan mankracht door het coronavirus.

De joint venture tussen het in Tel Aviv gevestigde BWR en Dropcopter uit Syracuse zal de kunstmatige bestuiving van de data mogelijk maken met behulp van luchtdrones, zei BWR woensdag in een persverklaring.

Bestuiving gebeurt natuurlijk door bijen, maar de bijenpopulatie neemt wereldwijd af, waar bij komt dat er door de beperkingen vanwege het coronavirus ook minder mankracht beschikbaar is. Om telers te helpen dit probleem te overwinnen, heeft Dropcopter een pod ontwikkeld om stuifmeel uit de lucht op te slaan en af ​​te geven, geschikt voor een breed scala aan drones.

Met behulp van het besturingssysteem en de commando- en controlecentra van BWR kunnen meerdere bestuivingsdrones tegelijkertijd vliegen, wat on-site operaties mogelijk maakt., Aldus de verklaring.

Na een succesvol experiment dat de afgelopen maanden werd uitgevoerd om palmbestuiving te testen bij het Arava R&D Research Institute, geleid door Israëlische onderzoekers, namen veel telers contact op met BWR om bestuivingsdiensten aan te vragen in de Jordaanvallei, aldus de verklaring.

In Israël bedragen de dataplantages ongeveer 15.000 hectare. Bestuiving, meestal gedaan met ventilatoren met een laag rendement die aan tractoren zijn bevestigd, is over het algemeen een proces van vier weken, afhankelijk van het weer en de locatie, en wordt van februari tot april uitgevoerd. Elke boom wordt tijdens de bestuivingsperiode vier keer bestoven en vereist veel mankracht en tijd die momenteel niet beschikbaar zijn vanwege de impact van COVID-19. De verspreiding van het virus heeft de grenzen gesloten en telers vinden het moeilijk om lokaal arbeiders te werven.

Bovendien heeft zware regenval overstromingen veroorzaakt in de Jordaanvallei en vormt het een “grote uitdaging” voor telers, waardoor het in veel gebieden “bijna onmogelijk” is om grondbestuiving te doen, aldus de verklaring.

Nu is het proces vervangen door het nieuwe systeem dat stuifmeel uit de lucht verspreidt, zei BWR.

Advertentie (4)